Ellopták Morgan Freeman hangját, a legendás színész reagált

Eljuthat-e egy olyan szintre a mesterséges intelligencia (AI), hogy egyáltalán nem lesz szükség a hús-vér művészekre? Egy TikTok influenszer Morgan Freeman hangját használta fel, ami komoly felháborodást váltott ki.

A mesterséges intelligencia fejlődése olyan mértéket öltött, hogy már világhírű személyiségek hangját is képes élethűen lemodellezni. Az NBC szerint egy TikTok influenszer Morgan Freeman ikonikus hangját felhasználva, a legendás színész „unokahúgának” adta ki magát. Az Oscar-díjas színész, aki a filmes szakmában nagyon keresett, nem hagyta szó nélkül a történetet. A Justine's Camera Roll nevű oldal tulajdonosa „nyilvánvaló viccnek” titulálta a videót, amelyben Freeman unokahúgának adta ki magát, és a színész hangját olyan élethűen sikerült előállítani, hogy sokakat megtévesztett az X-en. A videóban az Oscar-díjas színészt imitáló hang arról beszél, hogy az influenszer egy napját meséli el.

Freeman a közösségi médiában köszönetet mondott rajongóinak az éberségükért és támogatásukért, amiért felismerték, hogy nem ő beszél az influenszer videójában. "Az önök elhivatottsága segít abban, hogy a hitelesség és az integritás megmaradjon. Hálás vagyok!" – fogalmazott a legendás színész.

A videó terjedésekor a reakciók vegyesek voltak: sokan elhitték, hogy Freeman beszél a videóban, mások azonnal rájöttek, hogy csalásról van szó és kigúnyolták a hiszékeny felhasználókat. Az influenszer látszólagos megdöbbenéssel reagált Freeman válaszára és az ügyet kísérő médiafigyelemre, megjegyezve, hogy "Azt hittem teljesen nyilvánvaló, hogy ez egy vicc, de most Mo bácsi mérges rám" és hozzátéve, hogy nagyon sajnálja a történteket.

A mesterséges intelligencia használata nemcsak a szerzői, hanem a személyiségi jogok megsértésével is együtt járhat. Az év elején Drake például eltávolított egy számot az internetről, miután Tupac Shakur szerzői jogainak tulajdonosai perrel fenyegették, amiért a néhai rapper mesterséges intelligencia által generált hangját használta fel a dalban. Az AI által generált reklámok már olyan közéleti személyiségek képmását is felhasználták, mint Taylor Swift, Scarlett Johansson vagy MrBeast. Az ilyen eszközök gyorsan fejlődnek és képesek hiperrealisztikus tartalmak előállítására, ami a Met-gálán Katy Perryről készült hamis képekkel is bebizonyosodott, amelyek még a popsztár édesanyját is megtévesztették.