Már a kínai állam is Teslákat vásárol

Az amerikai vállalat gépkocsijai első alkalommal kerülnek be a kínai kormányzat járműparkjába, miután a Tesla Model Y felkerült azon elektromos járművek listájára, amelyeket egy kínai önkormányzat szolgálati autónak vásárolhat.

A kelet-kínai Csiangszu tartományi kormány június 6-án egy 56 tételes listát tett közzé a párt-, kormányzati és állami szervezetek által szolgálati autóként használható új járművek beszerzéséről. A Tesla sanghaji gyárában készült Model Y mellett a listán szerepel a Volvo Cars XC40 is, a többi 54 tétel pedig kínai márkájú EV és hibrid volt.

A közlemény nem részletezte, hogy a tartományi kormány hány Model Y autót vásárolhatott, de ez lesz az első alkalom, hogy az amerikai vállalat gépkocsijai is szerepelnek a kínai kormányzat járműparkjában.

Kína egyes kormányzati és katonai létesítményeiből korábban kitiltották a Tesla autóit, azonban április végén az ország vezető autóipari szövetsége megállapította, hogy a Tesla által Kínában végzett adatgyűjtés megfelel az állami követelményeknek. Ezt követően szüntették meg az amerikai gyártót sújtó korlátozásokat, amihez hozzájárulhatott Elon Musk április végi találkozója Li Csiang kínai miniszterelnökkel.

A kínai autók külföldi keresletét beárnyékolja az észak-amerikai és EU-s vámok bevezetése és a belföldi verseny erősödése. Az idei első félévben 9 százalékkal csökkentek a Tesla Kínában gyártott járműveinek kiszállításai a 2023-as év azonos időszakához képest.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokkal folytatott technológiai versenyben Peking növelte a Tesla támogatását, az amerikai vállalat idén tervezi egy adatképző központ építését Kínában, valamint az önvezető (Full Self Driving) szoftverének bevezetését.