Az ENSZ elítéli az orosz beavatkozást az európai műholdak működésébe

Az ENSZ egyik szerve nyilvánosan elítélte az oroszok által végrehajtott sorozatos beavatkozásokat az európai országok műholdas rendszereibe, és felszólította őket, hogy fejezzék be ezeket a tevékenységeket – számolt be róla a Reuters.

Egy hétfőn közzétett dokumentum szerint az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesülete (ITU) a múlt héten tárgyalta Ukrajna és négy másik uniós ország – Franciaország, Hollandia, Svédország és Luxemburg – panaszait, amelyek az elmúlt hónapokban történt műholdas beavatkozásokra vonatkoztak. Az érintett országok arról számoltak be, hogy az oroszok megzavarták a GPS-jeleket, veszélyeztették a légi forgalmi irányítást, és megszakították a gyermekeknek szóló televíziós csatornák adását, hogy erőszakos tartalmakat sugározzanak az ukrajnai konfliktusról.

Az ITU közleménye szerint a szervezet „súlyos aggodalmát fejezte ki a jelek szándékos zavarása miatt”, és megállapította, hogy a francia és svéd műholdas hálózatokat érintő zavarokat Moszkva, Kalinyingrád és Pavlovka területén lévő földi állomásokból indították. Az ITU felszólította Oroszországot, hogy azonnal szüntesse meg ezeket az akciókat és kezdjen vizsgálatot az incidensek kapcsán. Emellett a testület kezdeményezte egy találkozó megszervezését az érintett országok és Oroszország között.

Oroszország viszont tagadja, hogy megsértette volna az ITU szabályait. Korábban ők is tettek panaszt a NATO-országok állítólagos műholdas beavatkozásai miatt, azonban ezekkel a panaszokkal az ITU legutóbbi ülésén nem foglalkozott.