A hőhullámok nyertesei: Skandináv országok

Európa legforróbb helyei helyett a hűvösebb skandináv országokba menekülnek a turisták, ahol a nyári hónapokban átlagosan 10 Celsius-fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint Dél-Európában.

Vasárnaptól Magyarországon hőségriadó lépett életbe, és a kontinens nagy része is szenved a kánikulától. Az extrém meleg miatt egyre több nyaralni vágyó tervezi újra a programját, és a tengerpartok, valamint a dél-európai országok helyett észak felé indulnak el.

Athénban már három hete 40 fok volt a napi csúcshőmérséklet, ami miatt a legmelegebb napszakokban bezárták az Akropoliszt, hogy megóvják a látogatókat az irtózatos hőségtől. Ezzel szemben a skandináv országokban sokkal jellemzőbb a hűvös szellő, mint a magas páratartalmú forró levegő.

Az utazásszervezők a Bloombergnek nyilatkozva szenzációs szezonra számítanak a skandináv országokban, ahol már tavaly is több mint 120 milliárd dollárnyi, hat százalékos pluszbevételt generált az idegenforgalom az előző évihez képest. A három skandináv államban 27 százalékkal emelkedést mutatnak az idei nyári hónapokra a foglalások, és csak a svédek 47 százalékos megugrást tapasztaltak.

A britek is özönlenek a térségbe, több mint 10 százalékkal több repülőjegyet vettek idén nyárra Koppenhágába, Bergenbe és Stockholmba. A turisták azonban borsos árakat fizetnek Svédországban, ahol egy átlagos nap során fejenként 33 dollárt költenek étkezésre, 18 dollárt helyi közlekedésre és 139 dollárt szállásra.

A VisitDenmark által végzett piackutatás szerint az európaiak csaknem fele már tavaly is panaszkodott a nyaralása alatt a durva hőhullámokra, és emiatt rengetegen újraterveznek: vagy az év másik időszakában veszik ki a szabadságukat, vagy más külföldi országokat választanak.

Koppenhágában egy Új-Delhiből érkező turistacsoporttal beszéltek, akik június elejére foglaltak, amikor a dán fővárosban 10-20 fok közt ingadozott a napi átlaghőmérséklet. Ők nem is titkolták, hogy a hazai 50 fok fölötti hőmérsékletek elől menekültek Dániába.

Az észak-európai országok, mint például Izland, szintén erős keresletet látnak, a Virtuoso szerint tavalyhoz képest 49 százalékkal nőtt a foglalások száma, annak ellenére, hogy a kontinens egyik legdrágább országáról van szó. A sétahajók is egyre gyakrabban veszik az irányt Kanada, Grönland és Norvégia felé, ahol főleg az Egyesült Államok déli államaiból érkeznek a hűsölésre vágyó turisták.