Európai egészségügyi rendszerek betegelégedettsége történelmi mélyponton

A STADA által végzett kutatás szerint az európai egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos betegelégedettség történelmi mélyponton van, a magyarok pedig különösen elégedetlenek a hosszú várólisták miatt.

A STADA egészségügyi jelentése, amely 23 európai országban készült, rámutat arra, hogy a magyarok gyakran fordulnak a Google-hoz egészségügyi kérdéseikkel, és úgy vélik, hogy a következő évtizedben növekedni fog a mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása az egészségügyben. A jelentés szerint az európaiak elégedettsége az egészségügyi rendszerekkel már negyedik éve csökken, de a hagyományos orvoslás iránti bizalom növekszik. Magyarországon különösen a hosszú várólisták okoznak elégedetlenséget, közel háromnegyedünk tartja ezt problémásnak, míg globálisan ez az arány 54 százalék.

A magyarok jelentős része bízik a hagyományos orvoslásban, és nyitottak a holisztikus megközelítésre is. A STADA felmérése szerint a magyar társadalom kétharmada örülne, ha az egészségügyi ellátás nemcsak a tüneteket, hanem a kiváltó okokat is kezelné és megelőzné.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok hajlandóak lennének többet fizetni a jobb minőségű egészségügyi ellátásért, például magánbiztosítást kötnének vagy konkrét szolgáltatásért fizetnének.

A válaszadók szerint az egészségügyi ellátórendszeren a béremeléssel lehetne javítani, különösen Magyarországon, ahol tízből hatan gondolják így.

A digitális megoldások, mint az elektronikus receptek és betegnyilvántartás, Magyarországon népszerűbbek lehetnek, mint globálisan. A mesterséges intelligencia alkalmazása az egészségügyben még nem terjedt el széles körben, de a magyarok pozitívabban állnak hozzá, mint a globális átlag. Azonban a Google 2024-es környezetvédelmi jelentése szerint a mesterséges intelligencia terjedése jelentős környezeti hatással is jár, hiszen az adatközpontokat leterhelő MI következtében közel 50 százalékkal nőtt a cég üvegházhatású gázkibocsátása az elmúlt 5 évben.

A magyarok több mint fele úgy véli, hogy a következő 10 évben a robotok szerves részét képezik majd az orvosi beavatkozásoknak, és közel ennyien gondolják, hogy a mesterséges intelligencia segítségével fogják diagnosztizálni a betegségeket. A vakcinafejlesztés és a rák kezelése terén azonban kevésbé optimisták, mint a globális átlag. Ezzel szemben a Google környezetvédelmi jelentése rávilágít, hogy a technológiai fejlődés környezeti költségei is jelentősek lehetnek, hiszen a cég 2023-ban 14,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki, ami 48 százalékkal több, mint 2019-ben. Bár a Google jelezte, hogy 2030-ra szeretne karbonsemleges lenni, a jelenlegi tendenciák alapján kérdéses, hogy ez a cél elérhető-e.