Trópusi éjszakák és akár 40 fok is várható

Ma még nem érjük el a 30 fokot, de a jövő héten már közelíthetjük a 40 fokot, a hétvégén pedig a szél délies irányba fordulása meleg, száraz levegőt hoz a Kárpát-medencébe. Az Időkép szerint az elmúlt napokban tapasztalt hűvösebb időjárás egy kelet felé távozó hullámzó hidegfrontnak volt köszönhető.

Pénteken helyenként még felhők zavarhatják a napsütést, de csapadékra nem kell számítani, a csúcshőmérséklet huszonhat-harmincegy fok között alakulhat. A hétvégén kevés felhő lesz az égen, így a napsütésnek semmi sem állhat útjába, csupán északon és északnyugaton alakulhat ki vasárnap egy-egy futó zápor vagy zivatar. Szombaton a hőmérséklet 30-35 fok között alakul, míg vasárnap az Alföldön közelíthetjük meg a 40 fokot, délutánra akár 36 fok is lehet.

A hőség miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet, míg a többi területen elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Hétfőn egy hidegfront érinti hazánkat, ami nyugaton mérsékelheti a hőséget, de az ország nagy részén a hét közepéig marad a kánikula.

Az előrejelzések szerint jövő héten az ilyenkor szokásosnál melegebb időre kell számítani, rekordokat döntögethet majd a hőmérséklet. Az Időkép arra figyelmeztet, hogy a hőmérséklet vasárnaptól nem mindenhol süllyed 20 fok alá éjszaka, így a trópusi éjszakák egyre több helyen térnek vissza. A javaslat az, hogy esténként és reggel szellőztessünk, hogy valamelyest mérsékeljük a lakásokban felgyülemlett hőt.