Új MI-alapú matricakészítő funkció érkezhet a WhatsAppba

Egy friss szivárogtatás szerint hamarosan mesterséges intelligencia segítségével készíthetünk egyedi matricákat saját fotóink felhasználásával a WhatsAppban.

A WABetaInfo felfedezése alapján a WhatsApp legújabb androidos bétájában bukkant fel egy olyan fejlesztés alatt álló funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a saját képeikből egyedi matricákat hozzanak létre. A Meta által tervezett MI-alapú képgenerátor nem a megszokott típusú lesz, hanem egy olyan megoldás, amely képes lesz a felhasználókra hasonlító képeket generálni.

A felhasználóknak ehhez csupán néhány szelfit kell feltölteniük, amelyeket a Meta mesterséges intelligenciája elemz, majd ezek alapján készít imitáló matricákat, amelyeket a beszélgetések során használhatnak fel. Az újdonság bevezető képernyőjén kezdetben szükséges lesz néhány szelfi feltöltése.

A Meta saját mesterséges intelligenciáján alapuló újdonság jelenleg csak néhány kiválasztott régióban, például az Egyesült Államokban érhető el, és még nem tudni, mikor lesz elérhető Európában. Adatvédelmi okokból a Meta ideiglenesen fel is hagyott az MI betanításával az Európai Unióban.

Az online jelenlét és a közösségi média használatának egyéb hatásairól is érkeznek friss kutatási eredmények. Az ELTE PPK munkatársának, Zsila Ágnesnek vezetésével végzett nemzetközi kutatás szerint a közösségi platformok túlzott böngészése rémálmokat okozhat. A BMC Psychology folyóiratban publikált kutatás rámutatott, hogy a túl sok online jelenlét összefügg a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok gyakoribb előfordulásával. A kutatók szerint a technológia térnyerésével ezek az álmok egyre gyakoribbá válhatnak, ezért ajánlott odafigyelni az online töltött idő mennyiségére és minőségére, különösen az elalvás előtti órában.

A kutatásban részt vevő 595 közösségimédia-felhasználó közül sokan naponta többször is ellenőrzik fiókjukat, ami növelheti a függőség kialakulásának kockázatát, és hozzájárulhat a rossz alvásminőséghez, valamint az alacsonyabb pszichés jólléthez. Az Instagram volt a leggyakrabban használt platform (87%), ezt követte a Twitter/X (11%) és a Facebook (2%).

A közösségi média túlzott használata mentális problémákhoz, mint a depresszió, a szorongás, vagy az élettel való alacsonyabb elégedettség vezethet, ami további figyelmeztetés a felhasználók számára, hogy mértékkel használják ezeket a platformokat.