A valóság visszavág – a francia parlamenti választások első fordulójának tanulságai

A június 9-i európai parlamenti választások estéjén a francia politikai élet a feje tetejére állt, amikor a Nemzeti Tömörülés (RN) 31,37 százalékos eredménnyel kimagasló győzelmet aratott, míg a köztársasági elnök pártja csupán 15 százalékot ért el, így a második helyre szorult vissza.

A Nemzetgyűlés feloszlatása és a politikai erők átrendeződése Macron elnök által este 8 órakor bejelentett feloszlatása után kezdődött el. A néphez intézett felhívásról az a Macron döntött, aki korábban a francia nemzetet egy mesterséges „start-up nemzetbe” kívánta átalakítani. Az események hosszú távú következményei még nem láthatóak teljesen. A választásokon túlmenően a politikai átrendeződés a társadalom ellentétes trendjeit engedi szabadjára. A Nemzeti Tömörülés megerősödése és a társadalom minden rétegéből való összefogás képessége a politikai légkör változásának jele. Éric Ciotti, a Republikánusok (LR) pártelnökének kezdeményezésére történt összefogás a Nemzeti Tömörüléssel már most politikai földrengést okozott.

A politikai térkép hárompólusúvá vált. Az RN megerősödése összefügg a franciák többségének romló életkörülményeivel, és a párt programja a bevándorlás, a vásárlóerő csökkenése és a bizonytalanság kérdéseire koncentrál. Az RN különösen a „periférikus Franciaország" területén ért el jelentős eredményeket, ahol a 1000 fő alatti településeken 50 százalék feletti eredményt ért el, míg a nagyvárosokban kevésbé volt sikeres. A munkások körében abszolút többséget szerzett, és a fehérgallérosok, illetve a 35-69 éves korosztály körében is az élen végzett. Az RN szavazóinak száma 2017 és 2024 között 5 százalékról 21 százalékra növekedett.

Az RN mellett a baloldali unió és Emmanuel Macron elnök pártja, az Újjászületés (RE) áll. Az Újjászületés elavult jelszavakhoz ragaszkodik és nemzetek feletti gondolkodásmódot követ, ami ellentétben áll a többség védelem és megbecsülés iránti igényével. Macron pártja 2017-es parlamenti választások első fordulója és a június 30-i szavazás között mintegy 900 000 szavazatot veszített, míg az RN szavazóinak száma 3 millióról 10,6 millió főre emelkedett.

Az interszekcionális baloldal megújulása is fontos része a politikai átrendeződésnek. Az Új Népfront (NFP) 9 millió szavazattal a leadott szavazatok 28 százalékát szerezte meg, megelőzve az elnöki tábort. Az NPF tömörülés meghatározó pártja a La France Insoumise (LFI - Engedetlen Franciaország), de ide tartozik a Zöldek és a Szocialisták Pártja is, valamint a Kommunista Párt (PC) és különböző ultrabaloldali csoportok és antifa aktivisták.

A progresszív táboron belül a súlypont a centrumtól a radikális baloldal felé, az idősebb választóktól a bevándorló választók felé, a liberális status quo-tól a az iszlamizmust, a gender-elméletet és az klíma radikalizmust magában foglaló „küzdelmek találkozása" felé tolódott el. Mélenchon választói számára a francia kultúra és a nemzeti identitás már az eltörlendő múlt részei. Macron politikai formációja bekebelezte az általa elcsábított kormánypártokat, és mára taszító pólussá vált. Csak a 70 év felettiek körében vezet, ami a párt erodálódását jelzi. A politikai polarizáció két radikálisan ellentétes irányzat között zajlik, ami a társadalom szétszakadásának veszélyét hordozza magában.

A második forduló kimenetele bizonytalan. A szélsőbaloldali blokk és az elnöki tábor szövetséget köthet a második fordulóban. A választási törvény értelmében a második fordulóba azok a jelöltek jutnak be, akik a szavazatok több mint 12,5 százalékát szerezték meg. Az első fordulóban 577 választókerületből 310-ben ilyen „háromszögletű” eredmény született. A visszalépésről a jelöltek dönthetnek, ami fejtörést okoz a baloldali blokk és az elnöki tömörülés számára. Az LFI jelöltje visszalép Calvados 6. választókerületében, hogy Elisabeth Borne-t támogassa, aki a nyugdíjreformot keresztülvitte. Néhány „centrista” jelölt is visszalépett a Népfront jelöltjei javára. A második fordulóban ez a koalíció valószínűleg kisebbségbe fogja szorítani az RN-t a Nemzetgyűlésben.

Európai szinten is jelentős változások történtek. Franciaországban a nemzetet tekintő politikai blokkot választották a francia választók, míg Bécsben létrehozták a Patrióták Európáért politikai formációt, amely a magyar Fideszt, az osztrák FPÖ-t és a cseh ANO 2011-et tömöríti. Az RN egy döntő politikai átrendeződés előmozdítójává vált az EU második legnagyobb országában, és fontos szerepe lehet az új európai csoportban.