Az Alzheimer-kór és az epilepszia közötti kapcsolat kutatása

Magyar tudósok vizsgálják az Alzheimer-kór és az epilepszia közötti összefüggéseket, ami új terápiás lehetőségekhez vezethet a jövőben.

Az Alzheimer-kór és az epilepszia kölcsönösen erősítik egymást, és a Magyar Tudományos Akadémia egy kutatócsoportja azt kutatja, hogy ez a kapcsolat hogyan alakul ki. A szellemi hanyatlás, amely a gondolkodási képességek gyengülését vagy elvesztését jelenti, egyre több embert érint, és az Alzheimer-kór a legismertebb idegrendszeri betegség, amely károsíthatja ezeket a képességeket.

A magyar kutatók már tíz évvel ezelőtt elkezdték vizsgálni az Alzheimer-kór és az epilepszia közötti kapcsolatot. Az epilepszia esetében az agyban lévő idegsejtek egy része túlzottan aktív, ami az epilepsziás rohamokat okozza. Horváth András Attila és munkatársai, az Országos Mentális Idegsebészeti és Idegtudományi Intézet kutatói, igazolták, hogy az Alzheimer-betegeknél gyakoribb az epilepszia, és az időskorban jelentkező, ismeretlen eredetű epilepszia gyakran az Alzheimer-kór korai jele lehet.

Jelenleg még nem tisztázott, hogy a két betegség pontosan hogyan függ össze. Horváth és kutatócsoportja a következő években ezt a kérdést kívánja megválaszolni. A kutatók azt szeretnék megérteni, hogy a túlzottan aktív idegsejtek milyen további változásokat okoznak az agyban, és ezek hogyan vezetnek a szellemi hanyatláshoz.

Horváth szerint az egész folyamat egy ördögi kört alkot, ahol az idegsejtek túlzott tüzelése további változásokat indít el az agyban, amelyek még erőteljesebb tüzelésre késztetik a neuronokat. Ahogy ez az öngerjesztő folyamat erősödik, úgy jelentkeznek különböző idegrendszeri betegségek és kognitív tünetek. A kutatás célja ennek a körkörös folyamatnak a megértése, amely új terápiás lehetőségeket nyithat meg a kognitív hanyatlás megelőzésére és kezelésére a jövőben.