Kína sivatagi energiabázisának tervei

Kína egy hatalmas, 405,6 milliárd forintos beruházással tervez egy olyan energiabázist létrehozni, amely a szénerőművek mellett jelentős nap- és szélenergia kapacitással is rendelkezne, és ezzel a Puskás Aréna költségvetésének több mint kétszeresét emésztené fel.

A China Three Gorges Renewables Group, amely Kína legnagyobb vízenergiával foglalkozó állami vállalata, 80 milliárd jüant, azaz körülbelül 405,6 milliárd forintot szánna egy olyan projekt megvalósítására, amely egy 16 GW kapacitású erőművet és egy 5 GW-os tárolóegységet foglalna magában. A beruházás része lenne Kína nagyra törő tervének, amely szerint 2030-ra 455 GW-nyi megújulóenergia-kapacitást kívánnak kiépíteni a sivatagos területeken. A tervezett erőmű Belső-Mongóliában helyezkedne el, és a teljes kapacitása akár a 135 GW-ot is elérheti. A vállalat a vízlépcsők építésének nehézségei miatt fordult a nap- és szélenergia felé, és a tervezett szénerőmű 2027-ben kezdheti meg működését.

Kína a megújuló energiaforrások felé való elmozdulás mellett továbbra is támaszkodik a szénre, különösen akkor, amikor a nap- és szélenergia nem áll elegendő mértékben rendelkezésre. A Bloomberg szerint ez gyengíti az ország zöldítési tervét, és Kína már többször megszegte a megújuló energiákra vonatkozó globális kötelezettségvállalásait.

A megújuló energiaforrások iránti elkötelezettség jeleként 2023 nyarán Kínában egy 1 GW-os napelemfarmot adtak át, amely képes a vízről visszaverődő fény energiává alakítására is.