Elhunyt Ágai Ágnes

Életének 93. évében, 2024. június 27-én elhunyt Ágai Ágnes, a neves író, költő, műfordító, aki a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztőjeként is tevékenykedett.

Ágai Ágnes életútja 1932. április 9-én vette kezdetét Szegeden. Tanulmányait a Budapesti Pedagógiai Főiskola orosz szakán végezte 1951-től, majd 1953-tól az ELTE BTK orosz-magyar szakán tanult, és az ELTE Idegen Nyelvi Lektorátusának lektora volt. Pályafutása során számos területen kivívta az elismerést. 1956-tól 1970-ig tanárként dolgozott Budapesten, majd 1989-ig a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztőjeként tevékenykedett.

Mint író és költő, Ágai Ágnes különleges, érzékeny lírával gazdagította a magyar irodalmat. Gyermek- és ifjúsági kötetei, mint például A titkokat az ujjaimnak mondom el és a Kamaszságok, jellegzetes hangon szólítják meg az olvasókat. Gyermeklírája korát megelőzve idézte meg a svéd gyermekversek őszinte, érzékeny hangvételét. Műfordítóként is maradandót alkotott, az orosz gyermekirodalom remekeit hozta el a magyar közönségnek, többek között a Tótágas és Sz. Mihalkov Miénk a világ című könyvek fordításával.

Ágai Ágnes munkásságát több díjjal is elismerték az évek során. Ilyen elismerések közé tartozik a Szocialista Kultúráért díj, amelyet 1980-ban kapott, a Móra Könyvkiadó Nívódíja, amit 1983-ban vehetett át, valamint az IBBY-díj, amelyet a NEMzedék című kötetéért kapott 1989-ben.

Az irodalom és a gyermekkönyvek világában hagyott mély nyomot Ágai Ágnes, és emléke tovább él alkotásain keresztül.