Az EKB döntéshozója támogatja a második kamatcsökkentést

Az Európai Központi Bank (EKB) következő kamatcsökkentése még viszonylag könnyű döntés lehet, de a további lépések csak akkor jöhetnek szóba, ha az infláció egyértelműen a 2%-os cél felé tart, jelentette ki Pierre Wunsch, az EKB döntéshozója.

Az EKB június elején csökkentette a kamatokat, de nem vállalt kötelezettséget további lépésekre, mivel az infláció még mindig magas, és kétséges, hogy a 2%-os cél elérhető-e. Wunsch azonban továbbra is támogatja a következő kamatcsökkentést, annak ellenére, hogy az új adatok makacs bér- és szolgáltatásár-növekedést mutatnak. "Ha nem érnek minket nagyobb negatív meglepetések, akkor az előrejelzéseink alapján azt mondanám, hogy van hely egy második csökkentésre," mondta Wunsch, a belga jegybank elnöke a Reutersnek. Hozzátette, hogy az előrejelzésektől való kis eltérés nem változtatná meg drámaian ezt a nézetet.

Wunsch szerint a második csökkentés nem sürgős, és az EKB várhat a szeptemberi előrejelzéséig. Az infláció a várakozások szerint a májusi 2,6%-ról 2,5%-ra lassult a múlt hónapban, de az EKB "rögös" utat lát maga előtt, és az év hátralévő részében a jelenlegi szintek körül ingadoznak a számok. "Ahhoz, hogy folytassuk a csökkentéseket, nagyobb biztonságra lenne szükségem, hogy a 2,5%-os inflációról valóban a 2%-hoz közelebbi infláció felé haladjunk," mondta Wunsch.

Az EKB betéti kamatlába jelenleg 3,75%-on áll, és a piacok körülbelül 40 bázispontos csökkentésre számítanak az év hátralévő részében, vagyis egy és két lépés között, és a következő 18 hónapban összesen négy csökkentést is előre látnak. Miközben a gazdasági növekedés szerényen élénkül, és a piacok viszonylag nyugodtak, a franciaországi szélsőjobboldal első fordulós választási győzelme bonyolítja a helyzetet. Wunsch szerint további politikai zavarok lehetségesek, mivel több országnak fájdalmas költségvetési kiigazításokra van szüksége az évek óta tartó túlzott költekezés után. "Európa egészét tekintve most öt ország van túlzottdeficit-eljárás alatt," mondta. "Ez az öt ország egyikében sem lesz könnyű. Soha nem számítottam arra, hogy ezeknek a hiányoknak a csökkentése könnyű lesz.”

Az EKB tisztviselői szerint a piaci mozgásoknak indokolatlannak és rendezetlennek kell lenniük ahhoz, hogy az EKB közbelépjen, és az eddigi események nem feleltek meg ezeknek a kritériumoknak. Wunsch nem tartja szükségesnek arról beszélni, hogy az EKB szükséghelyzeti kötvényvásárlási programot aktiváljon, ha a politikai feszültség visszahatna a pénzügyi piacokra.