A forint továbbra is a 395-ös szint körül mozog az euróval szemben

A forint a hét elején erős kezdést mutatott, de ma reggelre ismét a 395-ös szint környékére süllyedt az euróval szemben, ami az elmúlt hetekben gyakori jelenség volt. A mai nap folyamán fontos gazdasági események, mint például az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, Christine Lagarde-nak a megjegyzései, és az eurózóna inflációs adatai határozhatják meg az árfolyam további alakulását.

A magyar valuta minimális gyengülést mutat a nap kezdetén, hajszállal 395 alatt nyitott. Tegnap a forintnak kedvező volt a nemzetközi hangulat, és az árfolyam 394 alá is lecsökkent, azonban nem sikerült tartós erősödést elérnie. Christine Lagarde hétfőn Sintrában, az EKB éves jegybanki fórumának megnyitóján hangsúlyozta, hogy az euróövezeti munkaerőpiac továbbra is erős, ami lehetőséget ad a központi banknak, hogy kiértékelje a beérkező adatokat, mielőtt további lépéseket tenne.

A dollár árfolyama is erősödik a tegnapi gyengülés után, az EURUSD devizapárban 1,073 környékén mozog a jegyzés. A forint árfolyama a dollár mozgásával összhangban változik: a dollár gyengülésével erősödik, erősödésével pedig gyengül, de a jegyzés összességében oldalazik.

Ezen a héten változás állhat be a forint árfolyamának eddigi stagnálásában, mivel több fontos gazdasági esemény is várható. Jerome Powell és Christine Lagarde jegybankelnökök találkozójára kerül sor Sintrában, továbbá az eurózóna inflációs adatai is napvilágot látnak. A hét további részében az amerikai munkanélküliségi adatok is befolyásolhatják a piaci hangulatot. Az EKB elnökének megjegyzései szerint azonban nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az inflációs veszély elmúlt, és a Bloomberg értelmezése szerint a bank a július végi ülésén a hitelfelvételi költségek változatlan szinten tartását részesíti előnyben.

A júniusban megkezdett kamatcsökkentés óta a befektetők azt várják Lagarde-tól, hogy jelezze, pontosan milyen gyorsan csökkenhetnek a kamatok. Ő azonban semmilyen konkrét iránymutatásról nem beszélt az EKB döntéseit illetően hétfőn, ahogy Franciaország helyzetéről sem tett említést. Megismételte ugyanakkor, hogy döntéseket csak az adatok beérkezése után hoz.

Az euróövezet júniusi árnyomásáról kedden érkezik friss jelentés, a közgazdászok első becslései alapján pedig a fogyasztói árak növekedése 2,6 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött. Ennek tükrében a piacok egy vagy két további kamatcsökkentésre számítanak még idén. A Nemzetközi Fizetések Bankja vasárnap arra figyelmeztetett, hogy óvatosan kell eljárni a kamatcsökkentéssel, hogy az infláció újbóli fellángolását elkerüljék.