A Szajna még mindig úszhatatlan a párizsi olimpia előtt

Már csak három hét van hátra a 2024-es párizsi olimpiáig, de a Szajna folyó szennyezettsége miatt több esemény, köztük az olimpiai nyitóünnepség is kérdéses marad.

A Szajnában tervezett versenyszámok közé tartozik a 10 km-es szabadstílusú úszás és a triatlonok. Az olimpia után a folyó a nagyközönség számára is úszhatóvá válna, feloldva egy 100 éves tilalmat, azonban a jelenlegi állapotok mellett ez nem tűnik megvalósíthatónak. A vízminőség aggasztó, a június 18. és 20. között vett mintákban az E. coli és az enterococcus baktériumok koncentrációja a megengedett határértékeket messze meghaladta. Az E. coli szintje tízszerese volt a Triatlon Világszövetség által megszabott maximumnak, és a vizsgálati időszak alatt nem csökkent a biztonságos szint alá. Az enterokokkuszok szintje szintén túl magas volt.

Lionel Cheylus, a Surfrider Europe munkatársa szerint az európai előírások csak ezeknek a baktériumoknak az ellenőrzését írják elő, és nem veszik figyelembe a gyógyszer-, vegyi- és egyéb ipari szennyeződéseket. A baktériumok eltávolítása elengedhetetlen a játékok megrendezéséhez, hiszen a World Aquatics már korábban leállított egy nyíltvízi úszó-világbajnokságot, amikor a Szajna vize nem felelt meg az úszók egészségének védelmére vonatkozó szabványoknak.

Emmanuel Macron francia elnök és Anne Hidalgo párizsi polgármester eredetileg június 23-án akartak úszni a Szajnában, hogy bizonyítsák annak biztonságosságát. Azonban a #JeChieDansLaSeineLe23Juin közösségi médiakampány kiváltotta tiltakozás következtében, amely a folyó megtisztítására fordított 1,4 milliárd euró hatékonyságát kérdőjelezte meg, mindketten visszaléptek, "politikai okokra" hivatkozva. A kampány résztvevői szerint a pénzt fontosabb ügyekre, például a tömegközlekedésre és a biztonsági kockázatok kezelésére kellett volna fordítani.

A hivatalos vízmintákat a politikusok tervezett úszása előtt vették, tehát a rossz eredmények nem a tüntetések során a folyóba került szennyvíznek tulajdoníthatóak.