Szektásodás, populizmus, vezérelvűség: rossz irányt vett Magyar Péter politikai kurzusa?

Kiütéses vereséget szenvedett a parlamenti ellenzék a június 9-ei választásokon, a méretes KO-ból csak az utóbbi két hét során kezdenek feléledni a pártok és politikusaik. A választásokon a Fidesz sem úgy szerepelt, ahogy azt Orbán Viktor és csapata szerette volna, de a parlamenti ellenzéket nem a Fidesz, hanem egy új ellenzéki erő, a Tisza Párt nullázta le. Magyar Péter és pártja, amely nulláról indult, a karizmatikus pezsgés és az ellenzékváltó hangulat révén magasra röpült a politikai égbolton.

Magyar jelentős mértékben hozzájárult a Tisza Párt sikeréhez, hiszen kampányjáró körútjával néhány hét alatt több embert mozgatott meg, mint az ellenzék az utóbbi években. Közel 30 százalékos eredményével a pártja feliratkozott a magyar politikatörténet lapjaira, de Magyar azóta is demonstrálja, hogy ugyanolyan gyorsan tudná lenullázni magát és mozgalmát, mint ahogy a politika világába lépett.

Botrányos akciók egy példátlan sikert követően

A politikai bölcsesség szerint a karizma eljuttat a csúcsra, de a jellem tart ott. Magyar Péter politikai kommunikációja és húzásai azonban sokakban kiverték a biztosítékot, beleértve hívei jelentős részét is. Az ATV-s vircsaft, a televízió munkatársainak felekezeti alapon történő listázása, az EP mandátum korábbi ígéretekkel ellentétes felvétele, valamint az Ötkertes buliban történtek nem tekinthetőek biztató fejleményeknek.

A bulibotrány kapcsán a nyomozás még folyamatban van, de a skandallumot követő sajtóellenes röpirat is aggodalmat keltett. Magyar a kampány során bírálta a fideszes propagandamédiát, de a bulibotrány kapcsán a teljes hazai sajtót és médiát támadta.

A populisták rühellik a sajtót és a médiát?

Magyar Péter politikai téren populista jelenségeket mutat, sajtó- és médiaellenes felhívásaiban a populisták kiskátéját követi. Az elitellenesség önmagában még nem populizmus, de a média hibáztatása, a teljes elitcserének és a közvetlen kommunikációnak az igénye tipikus populista retorika. Magyar kezdettől fogva gyanakvóan és ellenségesen állt a sajtóhoz és médiához, de rádöbbent, hogy a hatalomtól független sajtó és média is veszélyt jelenthet számára.

A média elit leváltásának programja a saját narratívák propagálását szolgálja, ami nem különbözik jelentősen Orbán Viktor és klientúrájának stratégiájától. Magyar által meglebegtetett médiastratégia még mélyebbre ásná az árkokat, hiszen a közvetlen kommunikáció a demagógiának és a manipulációnak biztosít táptalajt.

A kritikus gondolkodás nemkívánatos

A Tisza Párt szavazótáborán belül kialakult egy kemény mag, mely szektás vonásokat mutat. Magyar Péter kommunikációs stratégiája az információáramlás teljes mértékű uralmát és irányítását célozza, ami a gondolkodás átformálását és a hívek elszigetelését eredményezi. A populista retorika lényege, hogy az egész média manipulál vagy hazudik, így Magyar könnyen leplezheti saját porhintését. Az EP mandátummal kapcsolatos lépés gyors elfogadtatása is a populista kommunikáció sikerét mutatja.

A csoportkohézió, az emocionális kötődés, az információs buborékok és a racionalizációs stratégiák feloldják a lódításokat és ellentmondásokat, így a hívek jelentős része nem érzékeli problémaként a hazugságokat. A kommentszekciókban a kétkedés és a kritikus gondolkodás nem kívánatos, és gyorsan a közösség haragját vonja magára.

Felült a halott

A Magyar Péter körüli botrányok és negatív tendenciák a fideszes hatalmi gépezetnek kedveznek. A parlamenti ellenzék számára felcsillant a remény, hogy talán mégsem Magyar lesz Orbán Viktor fő kihívója. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hatásosan járta el a feltámadás rítusát, és bejelentette, hogy folytatja a munkát, hangsúlyozva, hogy a DK lehet az ország egyetlen reménye egy európai alkotmányos demokráciára . Gyurcsány szerint a Tisza Párttal szemben nincs alapunk feltételezni, hogy nem alkotmányos demokráciát akar, így a viszonyuk olyan, mint minden parlamenti demokráciában a demokratikus pártok rivalizálása . Ha Magyar Péter nem változtat kommunikációján és magatartásán, a roncsellenzék vissza is szerezheti elvesztett státuszának egy részét. A Jobbik megújította elnökségét, a Momentum tisztújításra készül, és a többi mikropárt is mozgásban van. Gyurcsány Ferenc kritikája szerint, aki azt mondja, hogy nem működik együtt Gyurcsánnyal Orbán leváltása érdekében, az eltévedt a köztársaság ügyét illetően .

Gyurcsány Ferenc a Spirit FM-en futó Harcosok Klubja című műsorban ismét az összefogás lehetőségéről beszélt, hangsúlyozva, hogy a koalíciókról nem a politikusok döntenek, hanem a választók. Azt mondta, ha 2026-ban nincs egyértelmű többség, akkor meg kell nézni, hogy kik tudnak kivel együttműködni, és „természetesen mi azt mondjuk, hogy mindenkivel lehet tárgyalni, aki nem hajlandó Orbán rendszerét meghosszabbítani és hajlandó helyreállítani az alkotmányos demokráciát” . Gyurcsány szerint nem lehet az ellenzéket egypárti képviseletbe kényszeríteni, és a DK nem szeretné, ha egypárti állampárt lenne Magyarország . Formálisan egyelőre nem mondták fel a DK-MSZP-Párbeszéd megállapodást, és Gyurcsány elmondása szerint ma nem azon kell dolgozniuk, hogy ki a miniszterelnök-jelöltjük, hanem azon, hogy ők jelölhessék a miniszterelnök-jelöltet .