A Kőszegi Várszínház nyári szezonja és a nagybeteg színész emléke

A Kőszegi Várszínház a nyári szezonban 40 különféle produkcióval várja a közönséget, és számos saját bemutatót tart más teátrumokkal együttműködve. A városban sétálva a látogatók a nyári ritmusra lassulhatnak le, és a történelmi falak között járva emléket állíthatnak Őze Lajosnak és Benedek Miklósnak is.

A Kőszegi Várszínház igazgatója, Pócza Zoltán, aki 28 éve áll az intézmény élén, elmondta, hogy a színház az együttműködés híve, és koprodukciós partnereket keresnek, hogy a költségeket megosszák és hosszabb távon is repertoáron tartsák az előadásokat. A próbák általában Budapesten zajlanak, de a színészek szeretnek Kőszegre jönni, és a helyi közönséggel is jó a kapcsolatuk.

Összetartó közösség

Pócza Zoltán szerint a Kőszegi Várszínházban mindig jó csapat verődik össze, ahol az idősebbek "betanítják" a fiatalokat, és a főpróbahét intenzív munkával telik. Nagy közösségteremtő színészegyéniségek, mint Hollósi Frigyes vagy Molnár Piroska, alapozzák meg a közösségi hangulatot, és a város is őszinte, emberléptékű kapcsolatokat ápol a művészekkel.

Hyppolit, a lakáj

A fesztivált 2024. július 11-én a Hyppolit, a lakáj bemutatója nyitja meg, amelyet a dunaújvárosi Bartók Színházzal koprodukcióban hoznak létre. Az előadásban Kálid Artúr, Göttinger Pál, Balázs Andrea, Molnár Piroska, Schneider Zoltán és Auksz Éva láthatók, és emléket állítanak Benedek Miklósnak is. Őze Áron rendező elmondta, hogy álomszereposztást sikerült összehozni, és a produkció ősszel a dunaújvárosi színház repertoárjára is felkerül.

Őze Lajos emléke

Molnár Piroska 17 nyáron át játszott a Kőszegi Várszínházban, és most a Hyppolit, a lakáj előadással tér vissza. Őze Áron kulturális emléksétát tart, amely során megemlékezik édesapjáról, Őze Lajosról, aki 40 évvel ezelőtt Kőszegen forgatta a Hány az óra, Vekker úr? című filmet, és sajnos nagybetegen innen kellett kórházba szállítaniuk Budapestre.

Sapkán a bojt

Pócza Zoltán szerint a legnagyobb nehézség a pénz előteremtése, de a színház a lehetőségekhez alkalmazkodva pályázik a jövő évi előadásokra is. A szabadtéri színházak kihívása az időjárás, de a Kőszegi Várszínházban eső esetén is gondoskodnak a nézők kényelméről.

Rémhistória

A Köz-Játék Fesztivál keretében a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közösen Baka István Én, a vámpír című rémhistóriáját is bemutatják.

Minden körülmények között

A Kőszegi Várszínház igazgatója hangsúlyozza, hogy a közönség tapsa a legnagyobb fizetség, és a színház munkatársai személyesen fogadják a látogatókat. A nyári rendezvénysorozat két és fél hónapig tart, és számos ismert művész lép fel. A színház idei szlogenje: „Ugye minden körülmények között itt lesznek?”.