Norvégia megakadályozza az északi sarkkör egy részének eladását

A norvég kormány beavatkozott, és megállította a Svalbard szigetcsoporton található Sore Fagerfjord területének értékesítését, mivel az eladás ellentétes lenne a norvég jogszabályokkal és veszélyeztetné az ország nemzetbiztonsági érdekeit.

A norvég kereskedelemért, iparért és halászatért felelős miniszter, Cecilie Myrseth hétfőn jelentette be, hogy a kormány leállította a Svalbard szigetcsoport utolsó magánkézben lévő területének, a Sore Fagerfjordnak az értékesítési folyamatát. A döntés indoklása szerint a terület jelenlegi tulajdonosa hajlandó lenne eladni a területet egy új magántulajdonosnak, ami azonban szembemenne a szigetcsoportra vonatkozó norvég jogszabályokkal.

A Svalbard szigetek magánterületei csak a norvég állam tudtával és beleegyezésével értékesíthetőek, amit a kormány a nemzetbiztonsági törvény alapján felügyel. A terület jelenlegi tulajdonosa egy orosz származású norvég állampolgár vezette vállalat.

Per Kyllingstad ügyvéd, aki az eladás lebonyolításával volt megbízva, elmondta, hogy a Svalbard szigetek területe stratégiai fontosságú Norvégia számára, mivel kapcsolódási pontot jelent az Északi-sark felé. A terület geostratégiai értéke a sarkvidéki jégtakaró gyorsuló olvadása és az ukrajnai háború kezdete óta egyre magasabb.

A norvég kormány nevében eljáró Fredrik Sejersted bejelentette, hogy a múlt héten 20 millió norvég koronás (668,1 millió forint) vételi ajánlatot tettek a területre, de a tulajdonos 300 millió eurós (117,9 milliárd forint) árat kért, amit a szakértők irreálisnak tartanak. A Sore Fagerfjord területe egy nemzeti parkban található, ahol az építkezést és a motoros járműközlekedést is tiltja a törvény, így a kereskedelmi értéke alacsony.

Norvégia a szigetcsoport feletti szuverenitását egy 1920-ban elfogadott nemzetközi egyezménynek köszönheti, amely lehetővé teszi, hogy az aláíró országok, köztük Oroszország és Kína is, "teljes jogegyenlőség alapján" kitermelhessék a szigetek természeti kincseit. Az Arktikugol, egy orosz állami vállalat, szénbányákat üzemeltet a szigeteken. A szigetcsoport utolsó előtti magántulajdonú területét 2016-ban a norvég állam vásárolta meg, mert kínai befektetők érdeklődtek iránta.