UBM terjeszkedési tervei Kazahsztánban

Az UBM csoport mintegy 20 milliárd forint értékű beruházással kíván terjeszkedni Kazahsztánban, ahol több létesítmény megépítését tervezi a következő években.

Az UBM vállalat terjeszkedési szándékát Kazahsztán déli részén kívánja megvalósítani, ahol egy 30 ezer tonna éves kapacitású premixüzemet, egy laboratóriumot és egy oktatási központot tervez felépíteni a következő két évben. A mezőgazdasági cégcsoport a beruházás második szakaszában további három takarmánygyárat is létesítene, mindegyik 100 ezer tonna éves kapacitással, 2028-ig.

A kazah kormány az állategészségügy és az állattenyésztés fejlesztésére törekszik, ami jelentős növekedést eredményezhet az ipari takarmányigényben. Az UBM előrejelzései szerint Kazahsztánban az állattenyésztési ágazatok takarmányigénye jelentősen bővülhet a következő öt évben. A baromfiipar takarmányigénye másfélszeresére, körülbelül évi 2,6 millió tonnára, a sertésiparé közel harmadával, évi 577 ezer tonnára, míg a szarvasmarha ágazaté közel kétharmadával, évi 3,1 millió tonnára nőhet 2029-re. Összességében a kazah ipari takarmányigény a jelenlegi, Magyarországgal nagyjából megegyező évi 4 millió tonnás szintről több mint másfélszeresére, hozzávetőlegesen évi 6,3 millió tonnára növekedhet.

Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a beruházás célja, hogy a cégcsoport kutatás-fejlesztési tevékenységén alapuló szakmai tudását és a legfejlettebb technológiákat Kazahsztánban is elterjesszék, ezzel elősegítve a térség mezőgazdaságának fejlődését.

A tervezett beruházást az UBM saját tőkéjéből, valamint magyar és kazah állami források, továbbá kockázati tőke bevonásával kívánja finanszírozni, és a megvalósítást kazah leányvállalatokon keresztül fogja végrehajtani.

Az 1996-ban alapított UBM Csoport hazánk piacvezető takarmánygyártója, és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője. A mintegy 400 főt foglalkoztató cégcsoport Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtet, és a Magyarországon, Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szerbiában működő kereskedelmi irodáival a Fekete-tengertől egészen Nyugat-Európáig lefedi a piacokat a takarmányalapanyag-nagykereskedelem tekintetében. Az exporttevékenységből származó árbevétel a cégcsoport teljes árbevételéből 54,3 százalékot (azaz 57,25 milliárd forintot) tett ki a 2023/24-es üzleti év első hat hónapjában.