Sylvester Stallone: A színészi álomtól a Rocky sikerig

Sylvester Stallone, aki a Hollywoodi akciósztárok között egyedülálló karaktert képvisel, ma ünnepli 78. születésnapját. Ebből az alkalomból kvízzel készültünk, hogy felidézzük a majd hat évtizedes pályafutásának legemlékezetesebb pillanatait.

Sylvester Stallone, vagy ahogy sokan ismerik, Sly, már fiatalon eldöntötte, hogy színész lesz belőle, de a hatvanas évek végén New York Citybe költözve még nem sejtette, milyen akadályokkal kell majd szembenéznie. A harmincas éveit taposva még mindig küszködött a siker eléréséért, és bár kisebb-nagyobb szerepeket kapott, a nagy áttörés váratott magára.

Stallone élete során több mélypontot is megélt, olyannyira, hogy a hajléktalanság szélére sodródott. Első főszerepét a The Party at Kitty and Stud's című felnőttfilmben kapta meg, amit kétségbeesésből vállalt el, miután a lakásából is kitessékelték, és napokig az utcán élt. Egy interjúban őszintén beszélt arról, hogy ebben a helyzetben úgy érezte, vagy elvállalja a filmet, vagy bűnöző útra lép.

"Azon a ponton voltam, hogy vagy megcsinálom ezt a filmet, vagy ki kell rabolnom valakit – ez a gödör feneke volt, a legalja, az utolsó szalmaszál" – nyilatkozta Stallone egy korábbi interjúban.

A sorsfordító pillanat 1975-ben érkezett, amikor Stallone a televízióban Muhammad Ali és Chuck Wepner mérkőzését nézve megihletődött, és mindössze három és fél nap alatt megírta a Rocky forgatókönyvének első vázlatát.

A mindent eldöntő pillanat

Stallone tudta, hogy a Rocky lehet az a film, ami megváltoztatja az életét. A forgatókönyvet számos stúdiónál elutasították, mígnem Irwin Winkler és Robert Chartoff producerpáros fantáziát látott benne. Ők azonban nem akarták, hogy Stallone játssza a főszerepet, és helyette olyan színészeket képzeltek el, mint Robert Redford vagy Burt Reynolds. Stallone azonban kitartott amellett, hogy ő legyen a főszereplő, még akkor is, ha ezért jelentősen csökkenteni kellett a részesedését.

A Rocky végül hatalmas siker lett, több mint 200 millió dolláros bevételt hozott, és a Csillagok háborúja után 1977 második legjövedelmezőbb filmje lett. Kilenc Oscar-díjra jelölték, és hármat meg is nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb vágás díját. Stallone kritikai elismerést kapott, és karrierje az egekbe szökött.

Sylvester Stallone ma ünnepli 78. születésnapját, és mi ezzel a kvízzel szeretnénk tisztelegni előtte, emlékezve céltudatosságára és a sok kiváló filmre, amelyben közreműködött. Az egyik kevésbé ismert tény róla, hogy egy orvosi műhiba miatt csücsörít, ami már védjegyévé vált.