A Kreml „kódexe” és a propagandagépezet működése

A Meduza által megszerzett dokumentum részletezi, hogy a kormánypárti és állami kiadványoknak hogyan kell tudósítaniuk Vlagyimir Putyin „békekezdeményezéséről”. A propagandistáknak szánt útmutatás szerint minden kifejezést pontosan meg kell határozniuk.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin asztanai beszédét követően az orosz kabinet elnöki adminisztrációja (AP) útmutatást adott ki a kormánypárti és állami kiadványok számára. A dokumentum szerint az újságíróknak az orosz elnök „békekezdeményezéséről” kell tudósítaniuk, és a háborút "ukrán konfliktusként" kell emlegetniük.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre, ellentétben Ukrajnával és a Nyugattal, amelyek ultimátumok nyelvén kommunikálnak. Az ajánlott megfogalmazás szerint Oroszország békekezdeményezése gyorsan véget vethet a konfliktusnak, ha Kijev és a Nyugat is készen állnak a tárgyalásokra és az ellenségeskedések azonnali leállítására.

A propagandistáknak azt is sugallniuk kell, hogy Kijev megbízhatatlan, és a tűzszünetet militarista célokra használhatja fel, amit nem szabad megengedni. A dokumentum végén a „többpólusú világrend” témájára is kitérnek, amely szerint Putyin jelentős szerepet játszott e világrend kialakulásában, és ez már valósággá vált.

A dokumentum szerint a nyugati-központú nemzetközi kapcsolatok modellje idejétmúlt, mivel az Egyesült Államok nem tudott megbirkózni a hegemón szerepével. Ezzel szemben a világpolitikában a fejlődő többségi államok, köztük Oroszország töltik be a vezető szerepet.

Az elnöki adminisztráció útmutatása szerint a BRICS és a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) a legbefolyásosabb szervezetekké váltak, amelyek háttérbe szorították a nyugati struktúrákat. Oroszország pedig mint a többpólusú eurázsiai világrend egyik legfontosabb építője van bemutatva.

Ezzel szemben a független orosz Mediazona és a BBC orosz szerkesztősége, valamint a Meduza folyamatosan igyekszik nyomon követni az Ukrajna elleni háború orosz áldozatainak valós számát. A legutóbbi becslésük szerint az áldozatok száma 57 ezer környékén lehet, de ez csak a név szerint azonosított, megerősített áldozatokat takarja.

A Meduza és a Mediazona korábbi kutatása a hagyatéki dokumentumok alapján arra jutott, hogy 2023 végéig 75 ezer orosz katona halhatott meg a háborúban. A Meduza stábja által kifejlesztett új módszerrel, amely az orosz hagyatéki nyilvántartás adatait dolgozza fel, 2024 június végéig akár 120 ezer, sőt, egyes becslések szerint 140 ezer orosz katona halálát is megállapították.

A Meduza számításai szerint 2024 eleje és a jelenlegi becslésük publikálása közötti 173 napban 39 ezer orosz férfi halhatott meg a fronton, ami arra utal, hogy az utóbbi időszakban jelentősen nőtt az orosz áldozatok száma. Míg 2023 utolsó három hónapjában naponta átlagosan 120 orosz halhatott meg, a legutóbbi időszakban, az orosz offenzíva idején az elesett orosz katonák napi száma 200-250 között alakulhatott.