Trump büntetőperének ítélethirdetése elhalasztva

Az amerikai elnökjelölti kampány hevében Donald Trump New York-i büntetőperében az ítélet kihirdetését őszre halasztották, a döntést a volt elnök és a republikánus elnökjelölt kérte.

Juan Merchan bíró kedden helyi idő szerint döntött az ítélet kihirdetésének elhalasztásáról, miután Alvin Bragg kerületi ügyész jelezte, nem ellenzi a halasztást. Az ítélet kihirdetését eredetileg július 11-re, a Republikánus Párt országos elnökjelölő konvenciója előtti időszakra tűzték ki, ahol Donald Trump várhatóan hivatalosan is elnökjelöltté válik.

Donald Trump és jogi képviselői hétfőn kérték az ítélethirdetés elhalasztását, egyidejűleg pedig az esküdtszéki döntés megsemmisítését is kezdeményezték. A kérelem benyújtása egybeesett a Legfelsőbb Bíróság döntésével, amely szerint egy volt elnököt büntetlenség illeti meg hivatali ideje alatt végzett cselekedeteiért.

Alvin Bragg kerületi ügyész kijelentette, hogy nem lát jogi alapot a bűnösséget megállapító ítélet megsemmisítésére, azonban a büntetés mértékéről szóló tárgyalás elhalasztását nem ellenzi. Juan Merchan bíró ennek megfelelően szeptember 18-án délelőtt 10 órára tűzte ki az új tárgyalást, hozzáfűzve, hogy ez "amennyiben továbbra is szükséges".

Donald Trumpot az esküdtszék május végén találta bűnösnek többek között üzleti iratok meghamisításában, amely a 2016-os hallgatási pénzek kifizetéséhez kapcsolódik.