Szlovákia megkapja az EU-s helyreállítási alap negyedik részletét

Az Európai Bizottság jóváhagyta Szlovákia számára az EU újjáépítési és helyreállítási alapjából járó pénzek negyedik csomagjának kifizetését, így az északi szomszédunk 923 millió euró lehívására vált jogosulttá.

Az Európai Bizottság (EB) értékelése szerint Pozsony teljesítette az elvárásaikat, amelyek alapján a szlovák kormány 15 feltételt kellett teljesítsen az összeg feloldásához. A döntésre közel fél évet kellett várni, de végül Szlovákia 923 millió euróra jogosult, az előzetes kifizetések levonásával pedig nagyjából 800 millió euróra számíthat.

Peter Kmec, a helyreállítási alap forrásaiért is felelős miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy sikerült meggyőzniük a Bizottságot a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát garantáló kompenzációs intézkedésekről. A szlovák kormány ragaszkodott a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetéséhez, ami kérdéseket vetett fel az uniós testületben.

Az EB korábban több reformintézkedést illetett kifogással, különösen a büntetőtörvénykönyv átírását, ami miatt az Európai Ügyészség munkatársai attól tartottak, hogy nehezebb lesz felgöngyölíteni az uniós forrásokhoz kötődő korrupciós ügyeket. A mostani jóváhagyás azonban azt jelzi, hogy a Bizottság nem tartja olyan rossznak a szlovák jogállamiság helyzetét, hogy emiatt pénzeket tartson vissza.

Beáta Jurík, az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) képviselője szerint a kifizetések negyedik ütemének feloldása még nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Jurík szerint továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a Bizottság aktiválja a feltételességi mechanizmust, vagy kötelezettségszegési eljárást indít az uniós jog megsértése miatt. A PS politikusa kritikusan szemléli, hogy a szlovák kormány olyan törvényeket hoz, amelyek ellentétesek az uniós joggal, miközben a bizottság aranytálcán nyújtja át a helyreállítási alap forrásait.