A kormány már a fűtési szezonra készül: így állnak a földgáztárolók

Július elején a hazai gáztárolók töltöttsége 78 százalékos, ami meghaladja az EU által elvárt 65 százalékos szintet, így a fűtési szezonban is biztosított a zavartalan ellátás - közölte az energiaügyi minisztérium.

Az Európai Parlament és Tanács rendelete szerint a nemzetközi energiaválság miatt a 2022–2023-as téli időszakra a földfelszín alatti gáztárolókat legalább 80 százalékig kellett feltölteni. Magyarország már a múlt év nyár végére túlteljesítette ezt a követelményt, és az ősz első felében a töltöttség 98 százalék felett tetőzött. A 2024-es célérték május elsejével 37 százalék volt, amit Magyarország közel kétszeresen haladott meg. Július elején a hazai tárolók töltöttsége 78 százalékos, ami kedvezőbb a 77 százalékos uniós átlagnál, és szeptember elsejével már 86 százalékos feltöltési célértéknek kell majd megfelelni.

A jelentősen csökkenő felhasználásnak köszönhetően egy teljes év alatt nem csökkent a kétharmados szint alá a belföldi gáztárolók töltöttsége, így a fogyasztók ellátása az ősszel kezdődő fűtési szezonban is nagy biztonsággal garantálható.

A kormány által ma beindított otthonfelújítási program keretében kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással segítik a családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós forrásokból származó 108 milliárd forintos keretösszegből körülbelül 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A támogatott háztartásoknak köszönhetően a legalább 30 százalékos energia-megtakarítást eredményező beruházások révén még könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

A mostani töltöttségi arány azt jelenti, hogy 6,3 milliárd köbméter feletti összesített magyar föld alatti gáztárolói kapacitás mellett több, mint 5 milliárd köbméternyi gáz pihen a tárolókban. Az elmúlt évek gázfogyasztási adatához viszonyítva ez azt jelenti, hogy az igazán lényeges fogyasztásarányos töltöttségi adat minimálisan meghaladja az 50%-os arányt, ami a harmadik legmagasabb Európában, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot.

A következő köztes tárolófeltöltési célérték szeptember 1-re 86%, azaz két hónap múlva a jelenleginél 8%-ponttal magasabb töltöttségi arányt kell produkálnia az országnak. Ez az eddigi jelek alapján könnyedén teljesülhet, hiszen részben a jelentősen csökkenő felhasználás miatt egy teljes éve nem csökkent a kétharmados szint alá a belföldi gáztárolók töltöttsége.

A magyar gázellátás terén az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a Gazprom elleni választottbírósági eljárások nyomán a térségünkben az orosz gázszállításokra a hatása, ami az ellátásbiztonságunkra elvileg nem hat ki, de mégis figyelni kell. Emellett az is kulcskérdés, hogy az orosz-ukrán tranzitszerződés év végi lejárta után mi történik.