"Megtisztelő nap ez Magyarország számára" - Sulyok Tamás üzent hazánk uniós elnökségével kapcsolatban

Megtisztelő nap ez Magyarország számára, mivel a következő hat hónapban átvesszük az uniós elnökséget Belgiumtól - kezdte beszédét Sulyok Tamás a magyar elnökség kezdetét ünneplő ceremónián.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy Magyarország számára nem ismeretlen a feladat, hiszen 13 évvel ezelőtt már volt lehetősége az elnöklésre, amelyet sikeres időszaknak értékelt. Sulyok Tamás szerint ezáltal magabiztosan nézünk szembe az előttünk álló fél év kihívásaival és felkészülten várjuk a vezetési feladatokat.

Hangsúlyozta, hogy Európát és annak polgárait fogjuk felelősséggel szolgálni, miközben megőrizzük a tagállamok szuverenitását. Sulyok Tamás hozzátette, hogy a múltbeli bukásokból tanulva megtanultunk egymásra figyelni és megérteni a többi tagállamot, ami egy jobb Európa ígéretét hordozza magában. Úgy véli, a viták ellenére is szövetségesek vagyunk, és ez az egység, valamint közösség előreviszi az uniót.

A köztársasági elnök beszédében arra is kitért, hogy Magyarország a békéért fog dolgozni, és kiemelte, hogy felelősségünk összehozni Európát, valamint biztosítani az európai állampolgárok biztonságát.

A ceremónián a köztársasági elnök beszédét követően a MÜPA táncművészei léptek fel a közönség előtt.

Az eseményen Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP újraválasztott európai parlamenti képviselője is részt vett.