Az első ember, aki megkapta Elon Musk agycsipjét

Részletes beszámoló látott napvilágot arról a páciensről, aki Elon Musk neurotechnológiai vállalatának, a Neuralinknek az agyi csipjét kapta meg. A 29 éves Arbaugh, aki korábban súlyos balesetet szenvedett, most képes pusztán gondolataival irányítani a számítógép kurzorát, új dimenziókat nyitva meg ezzel a játékosok világában.

A Neuralink által kifejlesztett apró, érme méretű eszköz, amely vékony elektródákkal rendelkezik, az agykéregbe kerül beültetésre. Ezek az elektródák képesek rögzíteni és stimulálni az agyi neuronokat, és „szinte” nem okoznak károsodást az agyszövetben[^rtl.hu]. A beültetési folyamatot egy rendkívül precíz robot végzi, amely minimalizálja a beavatkozással járó kockázatokat, és a külső eszközön keresztül vezeték nélküli kapcsolatot biztosít az agy és a számítógép között[^rtl.hu].

Elon Musk az év elején jelentette be, hogy a tesztalany, Arbaugh képes a gondolataival irányítani az egeret, és a műtét óta mellékhatások sem jelentkeztek nála. A chipet, amelyet "Telepátiának" is neveznek, a telefonok és számítógépek, valamint más eszközök irányítására is használhatják majd a jövőben. Arbaugh, aki egy búvárbaleset következtében bénult le, most már képes az elméjével mozgatni a számítógép kurzorát, és a Joe Rogan Experience podcastben arról is beszámolt, hogy az implantátum jelentősen javította játékos képességeit.

Arbaugh szerint az új technológia olyan pontos és gyors, hogy néha még azelőtt mozdul a kurzor, hogy tudatosan gondolna a mozdulatra, és úgy érzi, hogy egy aimbot van a fejében, ami igazságtalan előnyt jelenthet a játékokban. A technológia azonban nem mentes a veszélyektől, de rendkívüli lehetőségeket kínál azok számára, mint Arbaugh, hogy gazdagabb és függetlenebb életet élhessenek.

A Neuralink további alanyokat keres a PRIME programba, amelynek célja az implantátum és a sebészeti robot biztonságos működésének tanulmányozása, valamint az eszköz funkcionalitásának tesztelése. A cég olyan pácienseket keres, akik korlátozott vagy semmilyen mozgási képességgel nem rendelkeznek, például nyaki gerincvelő sérülése vagy ALS betegség miatt.

Arbaugh a Good Morning America műsorban elárulta, hogy a technológiai problémák miatt bekövetkezett teljesítménybeli visszaesés nagyon megviselte, de a Neuralink szerint ez a tanulási folyamat része, és a klinikai tesztek célja éppen az ilyen problémák feltárása a technológia piacra kerülése előtt.