Az eÁFA-rendszer új frissítése lehetővé teszi az önellenőrzést

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében elérhetővé vált az önellenőrzési funkció, amely a webes és a gép-gép kapcsolaton keresztül is használható. A rendszer frissítése kedvezményeket is kínál a gépi interfészt választó gazdálkodóknak.

A NAV eÁFA-rendszerének legújabb frissítése lehetővé teszi az adózók számára, hogy a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtsák az önellenőrzéseket. A hivatal folyamatosan dolgozik a 2024. januárjában indult rendszer finomhangolásán, és most már az alapbevallások mellett az önellenőrzés, helyesbítés és javítás is megoldható ezen a platformon.

Az eÁFA-rendszer a kisebb bizonylatszámú, belföldi ügyletekben érintett adózóknak ideális webes megoldást kínál, de a nagyobb bizonylatszámú és bonyolultabb adózási döntésekkel érintett gazdálkodóknak a gépi interfész használata ajánlott. Ez utóbbi lehetőség révén a vállalati rendszereken keresztül érhetők el a NAV-nál meglévő tranzakcióalapú adatok, így a vállalatok saját rendszerükön belül kontrollálhatják az áfaanalitikát és intézhetik az áfabevallást, valamint az önellenőrzést is.

A NAV hangsúlyozza, hogy a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodóknak kedvezmények járnak. Amennyiben az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától számított tizenöt napon belül, de legkésőbb a bevallás esedékességéig adják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük. Továbbá a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig csak súlyos szabálytalanságok esetén ellenőrizheti a NAV.

Az új funkciók bevezetése mellett az eÁFA webes felületének tartalma is megváltozik, és a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is frissült. Az informatikai fejlesztéseket végzőket a NAV már korábban tájékoztatta az eÁFA GitHub felületén.