Az Otthonfelújítási Program jelentősége és hatása az építőiparra

A mai nappal elindult az Otthonfelújítási Program, amely az 1991 előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai felújítását támogatja, és a pályázat keretében egy ingatlanra összesen 7 millió forintnyi költség számolható el. A programot már most nagy érdeklődés övezi, és a sikeres pályázathoz érdemes minden részletre odafigyelni. Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke, az ÉVOSZ alelnöke és a Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke szerint a program jelentősége több szempontból is kiemelkedő az építőipar számára.

Az Otthonfelújítási Program három fontos elemre épít: az épületek termikus burkának felújítására, a lakosság számára kedvező pénzügyi konstrukcióra, és a gyors pályázat benyújtásának szükségességére, mivel a rendelkezésre álló keret csupán 20 ezer épületre elegendő.

A programban bejelentett változtatások ellenére a fajlagos költségek olyan árakat jelentenek, amelyek még a legbonyolultabb munkálatok esetén is tarthatók, és nem jelentenek érdemi korlátozást a felújítás során.

A program megvalósításában nem várható építőanyag-hiány vagy áremelkedés, mivel a gyártóknak elegendő kapacitásuk van, és a piac éles versenye miatt a kivitelezői kapacitás is rendelkezésre áll. Az épületenergetikus szakemberek elérhetősége azonban egyelőre korlátozott, de várhatóan ez a probléma is hamarosan megoldódik.

A pályázat adminisztrációs oldala bonyolult lehet, ezért érdemes felkészült szakértők segítségét igénybe venni. Az építőanyag-kereskedők, kivitelezők és épületenergetikusok tanácsai alapján célszerű a felújításokat megtervezni.

A Masterplast a programra nagy kapacitástartalékkal készül, és nem szűkített kapacitást vagy csökkentett létszámot az elmúlt időszakban.

A program hosszú távú folytatása nemzetgazdasági szempontból is előnyös lenne, hiszen a magánszemélyek mellett az állam is profitálhat belőle, és hozzájárulhat az uniós energiahatékonysági célok eléréséhez. Tibor Dávid reményei szerint, ha a program fogadtatása pozitív lesz, a kormány képes lesz többletkeretet biztosítani a folytatáshoz.