A házikedvencek pozitív hatása mentális egészségünkre

A háziállatok tartása jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, különösen a mentális egészség terén. Kutatások igazolják, hogy a kutyák, macskák és más állatok gondozása csökkentheti a stresszt, a szorongást és a depressziót, valamint javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget is.

A háziállatokkal való együttélés közvetlen örömforrás lehet, és a tudományos kutatások is kezdik feltárni az ember-állat kapcsolat előnyeit. A háziállatok, mint például a kutyák, képesek értelmezni a gazdájuk hangját, testbeszédét és gesztusait, és így kommunikálni az emberi érzelmekkel. Egy hűséges kutya például képes szemkontaktust tartani gazdájával, hogy felmérje annak érzelmi állapotát.

A magyar háztartások közel háromnegyedében élnek háziállatok, a kutyák és macskák a legnépszerűbbek, de gyakran mindkét állatfaj megtalálható egy otthonban.

A mentális egészség megőrzéséhez nem csak kutyákra és macskákra van szükség. Nyulak, madarak, sőt, akár kígyók, gyíkok és akváriumi halak is hozzájárulhatnak a társas kapcsolatok ösztönzéséhez, az elme élesítéséhez, valamint a stressz és a magány csökkentéséhez.

A háziállatokkal rendelkező emberek kevésbé hajlamosak a depresszióra, alacsonyabb a vérnyomásuk stresszhelyzetben, és alacsonyabb a triglicerid- és koleszterinszintjük, mint azoknak, akik nem tartanak állatot. A háziállattal rendelkező szívrohamos betegek hosszabb ideig élnek, és a 65 év feletti állattulajdonosok kevesebbet járnak orvoshoz.

A háziállatok jótékony hatásainak egyik oka, hogy kielégítik az érintés iránti alapvető emberi igényt. A háziállatok társasága csökkentheti a magányt, és a kutyák különösen jók az egészséges testmozgás ösztönzésére.

Az idősek számára is kiváló társak lehetnek a házikedvencek, segíthetnek az egészséges öregedésben, és csökkenthetik az Alzheimer-kóros betegek stresszét és szorongását.