Kevin Spacey életműdíjat kap Olaszországban

Olaszországban úgy tűnik, Kevin Spacey szexuális zaklatással kapcsolatos ügyei ellenére is megbocsátóbb a világsztárral szemben, hiszen nemrégiben életműdíjat kapott, és két új nagyjátékfilmben is főszerepet vállalt.

Kevin Spacey a dél-olaszországi Taormina városában rendezett gálaesten fogadja majd el a Nemzetek Díja életműdíjat júliusban. A díjátadó része lesz egy egész nyáron át tartó kulturális rendezvénysorozatnak, amely az ókori amfiteátrumban kerül megrendezésre, de nem kapcsolódik a Taormina Filmfesztiválhoz. A színész a díjátadón egy rövid színpadi előadást is tart majd.

Spacey jelenleg is szembesül a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakkal, amelyeket eddig tagadott. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is több perben érintett, de egyes esetekben már felmentették. 2025-ben újabb polgári per vár rá az Egyesült Királyságban.

A színész korábban elismerte, hogy múltbeli viselkedése helytelen lehetett, de a törvénytelenség vádját tagadja. A Nemzetek Díját, amelyet korábban több híres színész is megkapott, idén F. Murray Abraham vehette át, aki az HBO A fehér lótusz című sorozatában is szerepelt nemrégiben.

A Nemzetek Díját Olaszország szenátusa és a Szicíliai Régió védnöksége alatt adják át, Michel Curatolo vezetésével és Marco Fallanca művészeti tanácsadó közreműködésével. Curatolo és Fallanca szerint Spacey megérdemli a lehetőséget, hogy visszanyerje karrierjét, és kiemelkedő tehetségét a szakma és a közönség is hiányolja.

Spacey az elmúlt években csak két filmben szerepelt, miután 2017-ben szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak miatt a Netflix kirúgta a Kártyavár című sorozatból. Olaszországban azonban újra nagyvásznas szerepeket kapott, többek között Franco Nero The Man Who Drew God című filmjében és a The Contact című thrillerben is.

Curatolo és Fallanca hozzátették, hogy a taorminai filmfesztivál Olaszország egyik legrégebbi filmünnepe, és nagy megtiszteltetés számukra, hogy támogathatják Spacey-t, akinek tehetségét a szakma és a közönség egyaránt hiányolja.