44 ezer éves farkas tetemében található ősi vírusok

A tudományos közösség izgatottan figyeli a 2021-ben Oroszországban felfedezett mumifikálódott farkas vizsgálatát, amely 44 ezer évet töltött el a permafrosztban, és amely ősi vírusokat is rejthet.

A Sciencealert szerint a jakutföldi Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatói jelenleg is tanulmányozzák az ősi ragadozó maradványait. A céljuk, hogy többet megtudjanak az állatról és a pleisztocén korszakról. A farkas teteme a kelet-oroszországi fagyos körülményeknek köszönhetően kiváló állapotban maradt meg: fogai, bundája és egyes szervei még mindig épek.

A kutatók szerint a farkas méretei alapján nagyobb lehetett, mint a mai farkasok, és valószínűleg a sík, hideg vidékeken mamutokra, gyapjas orrszarvúkra és más nagytestű állatokra vadászott.

A leletek tanulmányozása során a kutatók reményei szerint sokat tanulhatnak az állat genetikájáról, életmódjáról és étrendjéről. Különösen izgalmas lehet az őskor baktériumainak és vírusainak megismerése, amelyek az állat testében fennmaradhattak. Artyemij Goncsarov, a Kísérleti Orvostudományi Intézet kutatója szerint az élő baktériumok évezredekig is képesek fennmaradni, így tanúskodhatnak az ősi időkről.

A kutatók szerint a farkas testében található mikroorganizmusok segíthetnek új gyógyszerek kifejlesztésében is. A globális felmelegedés következtében az északi régiók permafroszt talaja gyakran felolvad, ami lehetővé teszi, hogy a farkashoz hasonló ősi élőlények maradványai előkerüljenek. Ugyanakkor fennáll a veszélye annak is, hogy az olvadás révén új kórokozók is megjelenhetnek a területeken.