Brazília betiltotta a Meta közösségi médiás posztok felhasználását

A brazil adatvédelmi hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a Metának, hogy az Instagram- és Facebook-felhasználók posztjait felhasználja mesterséges intelligenciájának, a Meta AI-nak a tanításához. A döntés következtében a cégnek ki kell vennie a nyilvános posztok felhasználására vonatkozó részt a szabályzatból, különben napi jelentős bírságot kell fizetnie.

A brazil hatóság kedden hozta meg a döntését, mivel úgy ítélte meg, hogy az új szabályzat súlyos, visszafordíthatatlan károkat okozna, és megsértette volna az érintett felhasználók alapvető jogait. A Metának öt nap áll rendelkezésére a változtatások végrehajtására, ellenkező esetben naponta körülbelül 3,3 millió forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie.

A Meta a BBC-nek nyilatkozva csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, amely szerintük visszalépést jelent, és késlelteti a mesterséges intelligencia előnyeinek brazil felhasználók általi megtapasztalását. Hasonlóan reagáltak júniusban, amikor az Európai Unió és az Egyesült Királyság is megtiltotta a nyilvános posztok használatát. Európában kizárólag a felnőttek posztjait használták volna fel, míg Brazíliában egy adatvédelmi szakértő szerint a kiskorúak posztjait is felhasználták volna.

A szakértő szerint Európában egyszerű volt kikerülni az adatgyűjtést, egy online nyomtatvány kitöltésével, míg Brazíliában ez nehezebb volt. A Meta AI Magyarországon sem vált elérhetővé a korábban megadott, június 26-i napon.

A Meta továbbra is dolgozik a szabályozó szervekkel egy elfogadható megoldáson Európában, de egyelőre nem ismert, hogy ez mit jelent majd a felhasználók számára. Az Európai Digitális Jogok Központja szerint az európai szabályozások lehetővé tennék a Meta AI bevezetését, ha a Meta előzetes beleegyezést kérne a felhasználóktól. Jelenleg azonban a Meta alapértelmezés szerint beleegyezést feltételez, és a felhasználóknak külön kell jelezniük, ha nem kívánnak részt venni.

Az uniós adatvédelmi testület szerint nem beszélhetünk igazi választásról, ha a felhasználónak fizetnie kell azért, hogy a cég ne gyűjtse be az adatait. A Meta AI-ról és annak hatásairól korábbi cikkeinkben írtunk részletesen.