Michael J. Fox megható pillanata a Glastonbury fesztiválon

A világ egyik legnagyobb zenei eseményén, a Glastonbury fesztiválon a Coldplay meglepetésvendégként fogadta Michael J. Foxot, aki kerekesszékben gitározott a nagyszínpadon.

A Coldplay, mint a Glastonbury fesztivál egyik esti fő fellépője, váratlanul Michael J. Foxot hívta a színpadra a "Humankind" és a "Fix You" című dalok alatt. Fox, aki a '80-as évek végén vált világszerte ismertté a "Vissza a jövőbe" trilógiával, mindössze 29 éves korában kapta meg a Parkinson-kór diagnózisát 1991-ben, és azóta is az állapot elleni harc egyik jelképévé vált. Chris Martin, a Coldplay frontembere, hősként köszöntötte a színészt, aki a kerekesszékben ülve is eljátszotta azt a Chuck Berry riffet a színpadon, amelyet a film ikonikus jelenetében hallhattunk.

„A Chuck Berry-riffjével és ahogy kiütötte Biffet: hölgyeim és uraim, köszöntsék Michael J Foxot!” – mondta Chris Martin, miközben felkonferálta az amerikai színészt. Michael J. Fox különösen fontos a zenekar számára, legalábbis Martin a koncert után arról beszélt, a Vissza a jövőbe filmek nélkül a zenekar nem létezne, „Michaelt” pedig a hősüknek nevezte. A színész 1998-ban hozta nyilvánosságra a diagnózisát, és tavaly az Apple TV+-on jelent meg egy dokumentumfilm a betegséggel való együttéléséről.

Michael J. Fox 2020-ban vonult vissza egészségügyi problémái miatt, de továbbra is aktívan részt vesz a Parkinson-kór kutatásában és a közvélemény felvilágosításában. A 63 éves színész állapota folyamatosan romlik, ami a Glastonbury fesztiválon is látható volt, amikor egy rózsaszín Fender gitárral a kezében megjelent a színpadon. A Vissza a jövőbe című filmekben Marty McFlyt alakító színész a Parkinson-kór kutatásának egyik vezető szószólója lett, 2000-ben megalapította a Michael J. Fox Alapítványt, hogy segítsen a kutatások finanszírozásában.

A céljaim mindig változnak. A legnagyobb célom, azt hiszem, az volt, hogy családot alapítsak. Négy csodálatos gyerekünk van, és ez volt a legfontosabb. A másik pedig az alapítvánnyal végzett munkánk – mondta korábban Michael J. Fox, aki korábban azt is kilátásba helyezte, hogy visszatérne a színészkedéshez.

A Coldplay népszerűsége nem csökken, nemrég háromszor töltötték meg a Puskás Arénát, és most az angliai Glastonbury fesztiválon is szép számmal hallgatták a zenekart. A Fix You című számnál azonban olyasmi történt, amire senki sem számított: a kerekesszékbe kényszerült Michael J. Fox a rózsaszín Fender gitárral a kezében megjelent a színpadon, majd eljátszotta a dalt a zenekarral, amivel nagy sikert aratott a közönség köreiben.