Az energiakrízis utáni magyar energiaszektor teljesítménye

Az energiaárak 2022-es emelkedését követően 2023-ban a piacok konszolidálódása volt jellemző, de az energiaválság hatásai még érezhetőek. A magyar energiaszektor különböző szereplői eltérően érintettek, de többségük profitnövekedést ért el. A nemzetközi energiapiaci trendek és a hazai környezet, mint például a Robin Hood adó emelése, jelentős hatással voltak a vállalatok teljesítményére.

Az energiakereskedők és szolgáltatók közül az MVM CEEnergy Zrt. árbevétele és adózott eredménye csökkent, míg az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. jelentősen növelte nyereségét. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. rekordszintű árbevételt és adózott eredményt ért el, míg a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. és az E.ON Energiamegoldások Kft. is javítottak eredményeiken.

A távhőszolgáltatók között a SZETÁV Kft. árbevétele csökkent, de adózott eredménye jelentősen nőtt. A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. árbevétele emelkedett, de a költségek miatt nyeresége csökkent, míg a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. vesztesége nőtt.

Az energiaelosztás és hálózati cégek esetében az MVM Émász Áramhálózati Kft. és az MVM Démász Áramhálózati Zrt. árbevétele nőtt, de adózott eredményük csökkent. Az Opus Titász Áramhálózati Zrt.-nél hasonló tendenciák voltak megfigyelhetőek. Az E.On Dél-dunántúli és Észak-dunántúli áramhálózati cégek árbevétele emelkedett, de az anyagjellegű ráfordítások növekedése miatt az adózott eredmények eltérően alakultak.

A rendszerirányítók közül a MaVIR Zrt. árbevétele csökkent, de nyeresége nőtt, míg az FGSZ Zrt. hasonlóan pozitív eredményeket ért el.

Az energiatárolók terén az MVM-csoport Magyar Földgáztároló Zrt. árbevétele és nyeresége nőtt, míg a HEXUM Földgáz Zrt. árbevétele csökkent, de nyeresége emelkedett. Az E.On Energiatároló Kft. eredményei szintén javultak.

Az energiatőzsdék között a HUPX Zrt. árbevétele csökkent, de nyeresége nőtt, míg a CEEGEX Zrt. és a HUDEX Zrt. eredményei vegyesen alakultak. Az előbbi jelentős nyereségnövekedést, az utóbbi kisebb csökkenést mutatott.