Fejhallgató vagy fülhallgató: otthon, munkában, mozgásban – mikor melyiket?

Bár mindkettőt szokás fülesnek hívni, a fejhallgató és a fülhallgató két eltérő kategória. Cikkünkben a különbségeiket, előnyeiket és hátrányaikat, valamint azt vizsgáljuk, hogy melyiket mikor érdemes használni.

A Sonos első fejhallgatójának megérkezése a szerkesztőségbe adott alkalmat arra, hogy megvizsgáljuk, az emberek mi alapján döntenek a fülhallgató vagy a fejhallgató mellett. Egy szavazást indítottam az X-en, ahol a résztvevők preferenciáit kérdeztük. A 1392 szavazat alapján 46 és 54 százalékos eredmény született a fülhallgató javára, ami azt mutatja, hogy mindkét típusnak megvan a maga helye és közönsége.

A fejhallgatók története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor a telefonközpontokban szükség volt olyan eszközre, amely lehetővé tette a kezelők számára, hogy mindkét kezük szabadon maradjon a hívások kezelése közben. Az első fejhallgatók még csak egy kagylóval rendelkeztek, és a haditengerészetnél kezdték el használni. A civil használatra szánt fejhallgatók megjelenésére azonban egészen 1937-ig kellett várni, amikor a német Beyerdynamic piacra dobta az első dinamikus fejhallgatót, amely már zenehallgatásra is alkalmas volt.

Az AKG első fejhallgatója 1949-ben jelent meg és annyira sikeres lett, hogy a cég ezt követően már csak audioeszközök gyártására koncentrált. John Koss 1958-ban mutatta be a világ első sztereó fejhallgatóját, a Koss SP/3-at. A Sony 1979-ben hozott új színfoltot a piacra az első Walkmanek mellé csomagolt, az utcán is hordozható fejhallgatóval, amely ikonikus színes párnákkal került forgalomba.

A fejhallgatók fejlődésében jelentős mérföldkő volt az első kereskedelmi forgalomban is kapható zajszűrős fejhallgatók megjelenése a 80-as évek végén, valamint a 90-es évek közepén debütált Bluetooth-technológia, amely a 2000-es évekre már széles körben elterjedt és lehetővé tette a vezeték nélküli fejhallgatók előretörését.