Meghalt Martin Mull, a Két pasi – meg egy kicsi színésze

Los Angeles-i otthonában, hosszan tartó betegség után, 80 éves korában meghalt Martin Mull, aki számos népszerű sitcomban és rajzfilmsorozatban szerepelt, többek között a Két pasi – meg egy kicsi, a Roseanne, a Sabrina, a tiniboszorkány és a Brooklyn 99 – Nemszázas körzet című sikerszériákban.

Martin Mull halálhírét képviselője, Jennifer Craig erősítette meg, valamint lánya, Maggie Mull is búcsúzott édesapjától az Instagramon. "Fájdalommal tudatom, hogy édesapám június 27-én hunyt el otthon, egy hosszú betegség ellen folytatott vitéz küzdelem után. Híres volt arról, hogy minden elképzelhető kreatív tudományágban kiváló volt, ahogyan arról is, hogy Red Roof Inn reklámjait készítette. Viccesnek találná ezt a poént. Soha nem volt nem vicces. Édesapám nagyon fog hiányozni a feleségének és a lányának, a barátainak és munkatársainak, művésztársainak, a humoristáknak és zenészeknek, és – egy igazán kivételes ember jele – sok-sok kutyának. Rettenetesen szerettem őt" – írta közösségi oldalán.

A színész a 1970-es években vált ismertté a Fernwood 2 Night című beszélgetős műsorban, de zenészként és komikusként is maradandót alkotott. Emmy-díjra is jelölték Az alelnök című sorozatban nyújtott alakítása miatt 2016-ban.

Hazánkban leginkább a Két pasi – meg egy kicsi című sitcomból ismerhetik, ahol 2008 és 2013 között Russell, a gyógyszerész szerepét játszotta. Ebben a karakterében illegálisan használt és adott el drogokat, és részt vett Charlie temetésén a 9. évad első epizódjában is.

2013 és 2014 között állandó szereplője volt a Seth MacFarlane által készített, egyévados Fox-vígjátéknak, az Így neveld a faterod-nak, ahol Giovanni Ribisi karakterének apját alakította.

Dalszerzőként robbant be, a sitcomok világában talált otthonra

Martin Mull pályája kezdetén zenész szeretett volna lenni, és dalszerzőként is sikereket ért el. Megírta Jane Morgan 1970-es country kislemezét, az „A Girl Named Johnny Cash”-t, amely a Billboard listájának 61. helyéig jutott. Zenészként olyan előadók előzenekara volt, mint Randy Newman, Frank Zappa vagy Bruce Springsteen. 1972-ben kiadott debütáló albumán olyan neves zenészek szerepeltek, mint Ramblin' Jack Elliott, Levon Helm, Keith Spring és Libby Titus.

A televíziós sorozatok mellett néhány filmben is játszott, például az 1990-es "His & Hers"-ben Stephanie Faracy-vel szerepelt együtt, és szerepet kapott a 1983-as "Kispapa" című filmben is, de a legismertebb filmes játéka a 1985-ös Nyom című produkcióban volt látható.

A színészt felesége, Wendy Haas színész és zeneszerző, valamint lánya, Maggie, tévés író és producer gyászolja.

Ezen kívül olyan rajzfilmekhez adta a hangját, mint A Simpson család, Bob burgerfalodája vagy az Amerikai fater.

(Borítókép: FOX / Getty Images Hungary)