Kizárólag női hegymászók a K2 meghódításáért

Kizárólag női hegymászókból álló csapatok vették célba a világ második legmagasabb hegycsúcsát, a K2-t, amelyet a hegymászók között a legnehezebbnek tartott "gyilkos hegyként" is emlegetnek.

A Pakisztán északi részén található K2 meghódítására készülő csapatokat a szervezők pénteken jelentették be. Egy négy olasz és négy pakisztáni hegymászó nőből álló csapat már megérkezett az alaptáborba, és terveik szerint a hét végén megkezdik a csúcs felé vezető útjukat. Egy másik, legalább hat pakisztáni nőből álló csapat pedig hétfőn indul el a kihívás elé.

Ez az első alkalom, hogy kizárólag nőkből álló csapatok próbálkoznak a 8611 méter magas csúcs meghódításával. A pakisztáni hegymászó klub szóvivője szerint a hegymászók körében ez a csúcs számít a legnehezebbnek.

Az MTI tájékoztatása alapján mindkét csapat három hét vagy egy hónap alatt tervezi elérni a csúcsot, az időjárási viszonyok függvényében.

2021 januárjában egy nepáli hegymászócsoport, Nirmal „Nims” Purja serpa vezetésével, téli, rendkívül nehéz klimatikus körülmények között mászta meg a K2-t, amit korábban még senkinek sem sikerült megvalósítani. A hegymászókra azonban nem csak a technikai nehézségek jelentenek veszélyt, hanem az időjárás is. Nepálban például a heves esőzések okozta földcsuszamlásokban legalább kilencen életüket vesztették, ami rávilágít a régióban uralkodó kiszámíthatatlan időjárási viszonyokra.