Citi ATM-eket használtak drogpénz tisztára mosására

Amerikai ügyészek szerint a drogkereskedők a Citigroup szolgáltatásait használták fel illegális bevételük tisztára mosására, mivel úgy vélték, a banknál kevésbé szigorú a csalásellenőrzés – számolt be róla a Financial Times.

A vádiratban részletezett esetek szerint két kaliforniai lakos, akiket azzal vádolnak, hogy a Sinaloa-kartellnek dolgoztak, több tízezer dollárt helyeztek el a Citi ATM-jeiben. Ezt 2021 januárjában három különböző alkalommal, összesen majdnem 36 000 dollár értékben tették meg, minden egyes befizetésnél csak néhány száz dollárt téve a gépekbe, és a tranzakciók között csupán egy-két percet hagyva.

Az ügyészek szerint a kisebb összegekre bontott befizetésekkel a drogkereskedők a 10 000 dolláros jelentési küszöb alatt maradtak, amely felett a bankok kötelesek jelenteni a készpénztranzakciókat az amerikai pénzügyminisztériumnak.

A kábítószer-ellenes hatóságok (DEA) tisztviselői elmondták, hogy a gyanúsítottak több bankot is megvizsgáltak, mielőtt a Citigroupot választották volna. A DEA szerint a befizetések mintája gyanút kellett volna keltenie, annak ellenére, hogy az egyes tranzakciókat nem kellett volna jelenteni.

A bűnüldöző szervek már évek óta figyelmeztetnek a mexikói drogkereskedők és kínai bűntársaik által alkalmazott, egyre kifinomultabb pénzmosási technikákra, amelyek a törvényes bankrendszeren keresztül történnek.

Egy korábbi esetben, 2012-ben az igazságügyi minisztérium 1,9 milliárd dolláros bírságot szabott ki a HSBC-re, mert nem akadályozta meg a mexikói kartellek pénzmosási tevékenységét, miután egy vizsgálat során kiderült, hogy a HSBC mexikói fiókjain keresztül naponta több százezer dollárt helyeztek el a banknál.