Szigetelés, ablakcsere, napelem és hőszivattyú a magyarok célkeresztjében

Az ingatlantulajdonosok több mint felét érdekli az energiahatékonyság növelése, különösen, ha állami támogatást is kapnak. A lakásfelújítási konstrukciók között a szigetelés, ablakcsere, napelemek és hőszivattyúk iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés.

Július 1-jétől, azaz mától elérhető a lakossági otthonfelújítási támogatás, amely akár 6 millió forintos állami segítséget is kínál az 1990 végéig épült családi házak energetikai korszerűsítésére kamatmentes kölcsön vagy vissza nem térítendő támogatás formájában. A támogatás célja, hogy több mint 20 ezer családi ház felújítását ösztönözze, ahol a költségek 14,3 százalékát önerőből kell finanszírozni, és a felújításnak legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell eredményeznie.

Az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője, Lipták Zsuzsa szerint a rezsiárak emelkedése miatt sokan gondolkodnak energiakorszerűsítésben, ami ráadásul az ingatlan értékét is 20–30 százalékkal növelheti.

Az OTP Otthon és az OTP Bank közös kutatása alapján a lakosság 38 százaléka tervez korszerűsítést, és a felújításra készülők fele szeretne energiahatékonyságot növelő beruházást megvalósítani. A felújítási szándékkal rendelkezők 77 százaléka tervez tisztasági festést, 44 százaléka villamossági vezetékek felújítását, 43 százaléka belső dizájn változtatását, míg az energetikai felújítást tervezők 41 százaléka ablakcserét, 39 százaléka szigetelést, 19 százaléka pedig napelemet, hőszivattyút vagy más energiahatékonyságot növelő beruházást tervez.

A felújítási kedv az életkor előrehaladtával csökken, a 25–34 évesek a legaktívabbak ebben a tekintetben, míg 70 év felett már csak a megkérdezettek 15 százaléka tervez korszerűsítést. Az energiahatékonyság növelését célzó lakásfelújítási támogatás azonban minden korcsoportban növeli a felújítási kedvet.

Területi különbségek is megfigyelhetők: a Dél-Alföldön élők inkább szigetelésben, a Közép-Dunántúlon az ablakcsere, Észak-Magyarországon pedig a napelem és hőszivattyú a népszerűbb. Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön a legkevesebben terveznek felújítást. Az alacsonyabb jövedelmű járások magasabb összegű támogatást kapnak, ami motiválhatja őket az energiahatékonysági fejlesztésekbe való belevágásban.

Az érdeklődők az MFB Plusz Pontokon tájékozódhatnak, amelyek közül 110-et az OTP Bank hálózatában érhetnek el.