Az Apple és az Európai Unió közötti feszültség

Az Európai Unió szigorú szabályozása és a magas bírságok miatt az Apple bejelentette, hogy idei szoftveres újdonságai közül több nem lesz elérhető Európában. A cupertinói vállalat álláspontja szerint a jogszabályok bonyolultsága áll a döntés hátterében, de sokan úgy vélik, ez csupán az EU-nak szánt visszavágás.

Az Európai Unió az elmúlt években szabályozással és bírságokkal igyekezett befolyásolni a technológiai fejlődést, aminek eredményeként többek között a GDPR és a Digital Market Act (DMA) is életbe lépett. Az EU innovációs iparágának hátrányos helyzetét mutatja, hogy a világ 50 legnagyobb tech vállalata közül mindössze 4 található az Unión belül, míg az Egyesült Államokban 35. Az Apple azonban nemrégiben bejelentette, hogy a nemrég bemutatott fejlesztéseinek egy része az idén nem lesz elérhető Európában, ami jelentős felháborodást váltott ki a felhasználók körében.

Az Apple többek között az USB-C portra történő váltással és az RCS-üzenetküldés támogatásával igyekezett megfelelni az EU előírásainak. Ugyanakkor a vállalat hosszú évek óta nem hajlandó változtatni egyes, régóta fennálló problémákon, mint például a vásárlások után beszedett magas jutalékok ügye. Az EU szabályozása értelmében azonban nyitottabbá kell tenni az Apple rendszerét, és meg kell szüntetni az Apple Pay kizárólagosságát. Az Apple válaszul egy új rendszert dolgozott ki az EU-s fejlesztőknek, amely csökkentett jutalékot számít fel, de egyúttal új kötelezettségeket is bevezet.

Az Európai Bizottság nemrégiben 1,84 milliárd eurós bírságot szabott ki az Apple-re a versenypiaci törvények megsértése miatt, ami a zenei streaming alkalmazások korlátozásával kapcsolatos. Emellett a DMA megsértése miatt akár 14 ezer milliárd forintos büntetés is kilátásba helyezhető. Az Apple-nek 2025 márciusig van ideje megváltoztatni a működését, hogy megfeleljen az uniós szabályozásnak, különben élesedhetnek a büntetések.

Az Apple azonban nem hajlandó kifizetni a büntetést, és állítja, hogy az Európai Bizottság nem szolgáltatott megfelelő bizonyítékot arra, hogy a fogyasztókat sértette volna az App Store szabályzata. A vállalat szerint az EU követelményei veszélyeztetik a készülékek adatbiztonságát és a felhasználók magánéletének védelmét. Az Apple elkötelezett amellett, hogy együttműködjön az Európai Bizottsággal, hogy olyan megoldást találjanak, amely lehetővé teszi a funkciók biztonságos elérhetővé tételét az EU-s ügyfelek számára.