Amerika több ezer nagy erejű bombát szállított Izraelnek

A Biden-kormányzat jelentős mennyiségű lőszert és fegyvert szállított az elmúlt hónapokban Izraelnek, hogy támogassa a Gázában zajló konfliktusban szövetségesét.

Az Egyesült Államok több mint 10 000 nagy pusztító erejű bombát és több ezer Hellfire rakétát küldött Izraelnek, két amerikai tisztviselő szerint. A háború tavaly októberi kezdete óta legalább 14 000 darab MK-84-es 2000 fontos bombát, 6500 darab 500 fontos bombát, 3000 darab Hellfire precíziós irányítású levegő-föld rakétát, valamint további különféle lőszereket szállítottak. Az MK-84-es bomba egy nagy erejű robbanószerkezet, amelyet elsősorban bunkerek és megerősített célpontok megsemmisítésére használnak.

A szállítmányok pontos ütemezését nem közölték a tisztviselők, de az összegek alapján úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok katonai támogatása nem csökkent jelentősen.

Szakértők szerint a szállítmányok megfelelnek annak, amire Izraelnek szüksége van a Gázában nyolc hónapja tartó intenzív harcok során felhasznált készletek pótlására.

Washington egy magas rangú tisztviselője szerint az amerikai kormányzat október óta összesen 6,5 milliárd dollár értékű biztonsági támogatást nyújtott Izraelnek. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint azonban Washington visszatartja a fegyvereket, de ezt amerikai tisztviselők többször is cáfolták.

Forrás: Reuters