A világ legnagyobb tengeri szélfarmjának bővítése

A világ legnagyobb tengeri szélfarmja, amely Anglia partjaitól 200 km-re helyezkedik el, további 2 GW kapacitással bővülhet 2025 után, így összesen 6 millió háztartást képes majd ellátni árammal.

A Hornsea 2 néven ismert szélfarm, amely a brit partoktól mintegy 89 kilométerre található, 2022 szeptemberében kezdte meg működését, ekkor 1,3 millió háztartást látott el árammal. A Dogger Bank Wind Farm, amely 2023-ban indult el, hamarosan újabb bővítésen esik át, amelynek köszönhetően a rendszer 6 millió háztartást tud majd ellátni.

Az SSE Renewables és az Equinor cégek által fejlesztett, 3,6 GW kapacitású szélerőműfarm a projekt D fázisának jelentését követően további több mint 2 GW kapacitással bővülhet. A Dogger Bank projekt Észak-Angliában, Yorkshire-től körülbelül 200 km-re helyezkedik el az Északi-tengeren, és 1,2 GW kapacitású szakaszokból álló szélerőművek csoportjából épül fel.

A mérnökök a General Electric Halide nevű, egyenként 14,7 MW-os szélturbináit használják a projektben, amelynek első három szakaszában összesen 277 turbinát telepítenek, így érve el a 3,6 GW-os teljesítményt. A Dogger Bank Wind Farm 2023 októberében kezdte meg az áramtermelést, de a projekt első három szakasza még nem zárult le, a befejezés 2025-ig várható. A negyedik, D fázisú bővítés csak ezután következik.

A beruházás jelentősége és mérete miatt kiemelt projektnek számít az Egyesült Királyságban, és a megvalósítás előtt alapos környezeti tanulmányokat kell végezni.