A hosszú élet titkai a világ legidősebb emberei szerint

Bár a világ sokat változott, a száz évnél tovább élők száma még mindig alacsony. Az egészségügyi ellátás javulása és az életminőség növekedése ellenére az amerikaiaknak csupán 0,0173%-a éri meg a 100 éves kort. A világ legidősebb embereinek életmódja azonban érdekes tanulságokkal szolgálhat számunkra.

Magyarország rekorderét, a 107 éves Gizi nénit, aki Gábor Zsazsával és John F. Kennedy elnökkel egyidős, a pénzügyminiszter, Varga Mihály is bemutatta a közösségi médiában, és ő lehet a legidősebb ember hazánkban. Gizi néni aktív életmódot folytat, és nem tudná elképzelni, hogy egész nap csak üljön.

Japánban éltek a legtöbben a százévesek közül, ahol 2018-ban 69 785 100 év feletti ember élt, és közülük közel 90 százalék nő volt. Misao Okawa, aki 117 évet élt, a szusievést és a jó alvást nevezte meg hosszú életének titkaként.

Emma Morano, aki szintén 117 évet élt, naponta két nyers tojást fogyasztott, és imádta a sütiket. Morano szerint hosszú életét részben genetikai adottságainak köszönheti, de emellett több mint 90 éven át napi három tojást evett, ebből kettőt nyersen. Egy bántalmazó házasságból való kilépése is hozzájárulhatott hosszú életéhez, mivel nem akart, hogy bárki is uralkodjon rajta.

Az Egyesült Államokban élt Gertrude Weaver 116 évet élt, és szerinte a kedvesség volt az, aminek köszönhetően ilyen hosszú életet élhetett.

Jessie Gallan, Skócia legidősebb embere, 109 éves koráig élt, és úgy vélte, hogy a férfiak elkerülése volt a hosszú élet titka. Emellett sokat mozgott és minden reggel meleg zabkásával indította a napot.

Alexander Imich, a holokauszttúlélő, aki 111 évet élt, a jó géneknek és a testmozgásnak tulajdonította hosszú életét, és elhatározta, hogy nem fog alkoholt fogyasztani.

Jeanne Calment, aki 122 éves koráig élt, az olívaolajnak, a cigarettának, a csokoládénak és a bornak köszönhette hosszú életét. Őt tartják hivatalosan a valaha élt legidősebb embernek, bár életkora kapcsán vannak kétségek. Calment élete nagy részében dohányzott, és csak öt évvel a halála előtt hagyta abba, emellett minden este megivott egy pohár portóit.

: (Business Insider)