A forint és társai: a Covid óta nem látott gyengülés

A feltörekvő piaci devizák, köztük a forint is, jelentős gyengülést szenvedtek el a dollárral szemben az idei évben, ami 2020 óta a legrosszabb féléves teljesítményt jelenti számukra.

A JPMorgan feltörekvő piaci devizák teljesítményét mérő indexe szerint közel 4,5 százalékos esést könyvelhetünk el az év vége óta, ami kétszerese az előző három év azonos időszakában mért átlagos gyengülésnek. A forint esetében ez az arány még ennél is magasabb, körülbelül 5,5 százalékos gyengülést mutat a dollárral szemben az év eleje óta.

A gyengülés hátterében több tényező is áll, többek között az amerikai Federal Reserve (Fed) részéről várt kamatcsökkentések számának csökkenése, a feltörekvő országok gazdasági teljesítményének gyengülése, valamint a kormányok túlköltekezése is hozzájárult a piaci bizalom csökkenéséhez.

A Citigroup stratégája, Luis Costa szerint a helyzetet az amerikai gazdaság rugalmassága és a kamatokat csökkentő feltörekvő gazdaságok, mint például Chile, Magyarország és Brazília kombinációja súlyosbítja. Ezekben az országokban a növekedési kilátások gyengék, és a világkereskedelem lassulása sem ígér sok jót számukra.

A devizák gyengülésének egy része technikai okokra vezethető vissza. Az elmúlt években jelentős carry trade pozíciók épültek ki, amelyeket a befektetők magas kamatok miatt alakítottak ki. Ahogy a kamatok csökkenni kezdtek, a befektetők elkezdték lezárni ezeket a pozíciókat, ami tovább gyengítette az érintett devizákat.

A mexikói pezó esetében a JPMorgan szakértői szerint a választásokig felépített pozíciók lezárása okozta a jelentős, közel 10 százalékos gyengülést, ami más latin-amerikai devizákra is hatással volt.

Az ázsiai országok devizái, amelyek erősen függnek a kínai gazdaságtól, szintén jelentős gyengülést mutattak; a dél-koreai won, a thaiföldi baht és az indonéz rúpia 6,5-7 százalékkal esett a dollárral szemben.

Végül, de nem utolsósorban, az amerikai kamatokkal kapcsolatos várakozások is jelentősen megváltoztak az év eleje óta. Míg korábban a befektetők 6-7 kamatcsökkentést is elképzelhetőnek tartottak, most már az is lehet, hogy az év hátralévő részében nem lesz több kamatcsökkentés.