A magyar-orosz gázszállítási szerkezet felbomlása várható

Jelentős az esélye annak, hogy a következő hónapokban szétesik a jelenlegi magyar-orosz gázszállítási struktúra a Gazprom elleni választottbírósági ügyek következményeként, bár ez nem jelentene érdemi kockázatot a magyar ellátásbiztonságra – állítják szakértők.

Két megbízható forrás szerint a magyar-orosz gázszállítási keret jelenleg ismert formája valószínűleg felbomlik, de a magyar gáztárolók magas töltöttségi szintje és a diverzifikációs lépések miatt ez nem veszélyezteti az ellátásbiztonságot. Egy harmadik szakértő szerint már zajlanak a háttérben a változások kezelésére irányuló mozgolódások, például Törökországban. Egy negyedik forrás az orosz-ukrán tranzit jövőjére utaló pozitív jelekről számolt be. Az Energy Investment Forum konferencián is téma lesz a gázpiaci kilátások és a diverzifikáció.

Az Orlen által az MVM CEEnergy-nél bejelentett 350 millió euró feletti követelés rávilágít, hogy az uniós cégek által megtagadott rubelfizetés és a Gazprom válaszul történt szállításleállítása miatt több választottbírósági per is indult. Ezek összesített kártérítési igénye akár 70-80 milliárd eurót is elérheti. A stockholmi választottbíróság már megítélt 13 milliárd eurós kártérítést a német Unipernek, és hasonlóan nagy összegű keresetek vannak folyamatban, például az olasz Engie által indított perben is. Az európai gázvásárlók bírósági végrehajtók segítségével próbálják behajtani a kártérítéseket, ami veszélyeztetheti a gázszállítást Magyarországra, Szlovákiába és Ausztriába.

A magyar kormányrendelet, amely megtiltja a Gazprom felé indított átutalások lefoglalását, rövid távon védelmet nyújt, de nemzetközi jogi szempontból kérdéses a helytállósága. Szlovákia hasonló jogi megoldást alkalmaz, míg Ausztria nem tervez ilyen intézkedést, és az orosz gázról való leválás sürgősségét hangsúlyozza. Ausztria földgázellátása az orosz importtól való nagyfokú függősége ellenére is biztonságos, mivel más importforrásokra és jelentős föld alatti gáztárolói tartalékokra támaszkodhat, ha Moszkva elzárja a gázcsapot. Az osztrák kormány megbízásából készült tanulmány szerint Ausztria a következő két télen is átvészelheti az orosz gáz elapadását, ha a német és olasz irányú import fokozódik, és a magas gáztárolói készleteket használják fel.

A magyar-orosz gázszállítási szerkezet felbomlása esetén közvetítő cégek léphetnek be a folyamatba, és a szállítási modell vagy az útvonalak is módosulhatnak. A turkish hub megoldás révén Törökországban összekeverhetők különböző eredetű gázok, ami megnehezítené az eredetük azonosítását. Az orosz-ukrán tranzit esetleges folytatása is változást hozhatna a szállítási útvonalakban.

A magyar gázellátás jelenlegi helyzete stabil, a gáztárolók töltöttsége magas, és a 2021-ben kötött magyar-orosz szerződés értelmében az oroszok továbbra is teljesítik az évi 1 milliárd köbméteres szállítást az orosz-ukrán tranziton keresztül. A magyarországi gázimport többlete nem a szerződéses mennyiség átirányításából, hanem a plusz vásárlásokból és más szereplők importnöveléséből adódik. A jövőbeni gázpiaci környezetben a gázszállítási struktúra változhat, de a magyarországi ellátásbiztonság továbbra is magas szinten maradhat.