Benzinkutak: Árváltozás szombaton

A hétvégén ismét változik a benzin ára, a gázolajé azonban nem. Szombattól a benzinért literenként 3 forinttal többet kell fizetni.

A holtankoljak.hu információi szerint a hét közepén tapasztaltakhoz hasonlóan, a közelgő szombaton ismét csak a benzin ára fog megváltozni, a gázolajé nem. A változás mértéke ezúttal 3 forint lesz literenként, ami azt jelenti, hogy a 95-ös benzin átlagára 613 forintra emelkedik a hazai töltőállomásokon.

A gázolaj ára ezzel szemben változatlan marad, így aki dízel üzemanyaggal hajtott járművet tankol, továbbra is 629 forintot fog fizetni literenként.

Az elmúlt időszakban többször is drasztikusan emelkedtek az üzemanyagárak. A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások óta a benzin ára 20 forinttal, míg a gázolajé 33 forinttal emelkedett. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleménye szerint az árak ismét eltávolodtak a környező országok átlagáraitól, és a benzin 4 forinttal, a gázolaj pedig 18 forinttal drágább, mint a szomszédos országokban. Emellett a kormány felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy az üzemanyagáraknak a szomszédos országok átlagára alatt kell lennie, és jelezte, hogy ellenkező esetben kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.

A változások a hétvégi autózást tervezők költségvetését érinthetik, különösen azokat, akik benzinmotoros járműveket használnak. Az árváltozások mindig fontos információk az autósok számára, akik így előre tervezhetik meg a tankolásokat és a költségeket. A Mol az árváltozás-közzététel menetrendjén is módosított, ami első pillantásra úgy tűnhet, mintha az elmúlt hetekben „felülről” rángatták volna a benzin- és dízelárakat, azonban a szakértők szerint az árváltozásokat csakis a kőolaj- és kőolajtermék-jegyzésárak, valamint a forint/dollár árfolyamváltozás magyarázza. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolaj átlagára 611 forintot ért el.

A kormány álláspontja továbbra is változatlan, miszerint elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. A tárca továbbá felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához, és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre.