Köves Slomó rabbi lánya hagyományos zsidó esküvőjén jártunk

Mazel tov! Köves Slomó vezető rabbi, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség alapítójának második gyermeke, a 21 éves Mushky hagyományos zsidó esküvőt tartott Pesten, ahol több mint ezer vendég vett részt, köztük Izraelből és Amerikából érkezők is.

Az eseményre kizárólag a Blikk kapott meghívást, és a Hungexpo pavilonjában zajló ünnepségről videót és exkluzív fotókat is közöltek. Megyeri Jonatán rabbi, az EMIH kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy az igazi tradicionális esküvő ritka esemény Magyarországon. A vendégek között sokan voltak az Egyesült Államokból is, hiszen a vőlegény onnan származik.

A hagyományok szerint az ifjú pár a szertartás előtt nem tölthetett időt együtt; Mushky a nőkkel, Yakov pedig a férfiakkal imádkozott. A férfiak a házassági szerződést is aláírták, amely részletezi a költségek és ajándékok sorsát. A modern kor jegyében a vendégek akár bankkártyával is adakozhattak a pár részére egy POS-terminálon keresztül.

A menyasszonyt a hagyományoknak megfelelően a férfiak fátyolozták, bár ekkor még nem került rá igazi fátyol. A chupa alatt, egy baldachinnal bevont emelvényen, először a vőlegényt vezették oda, majd Mushky is megérkezett, akit a násznép állva köszöntött. A menyasszony hétszer körbejárta vőlegényét, ezzel jelképezve az örökké álló otthont, majd a vőlegény talpa alá helyezett poharat összetörte, ami a zsidó esküvők egyik legismertebb része.

A szertartás után az ifjú pár néhány percre visszavonult, hogy először lehessenek kettesben. Köves Slomó rabbi, a négygyermekes örömapa már a vacsorára és a további ünneplésre készült, amely hagyomány szerint hét napon át tart. A rabbi szerint ezután kezdődik az ifjú házasok saját élete, és bár Mushky hiányozni fog, az összegyűltek örülnek az új otthon építésének.

A "mázli" kifejezés a héber mázál szóból ered, ami szerencsét jelent, és nem csak esküvőkön, hanem eljegyzéseken vagy gyermek születésekor is használatos. Köves Slomó rabbi szerint az eredeti jelentése a csillagjegy vagy a csillagok állása, tehát a mázel tov kívánás valójában jó sorsot, kedvező csillagállást kíván az illetőnek. A Cteen Hungary videójában megjegyzi, hogy a hátuná, vagyis a zsidó esküvő hagyománya mintegy 3800 évre nyúlik vissza.