Finnországban bevetik a madárinfluenza elleni oltást

Finnország tervei szerint a következő héten kezdik meg a madárinfluenza elleni védőoltás alkalmazását az állatokkal érintkező munkavállalók körében.

Finnországban hamarosan megkezdődik a madárinfluenza elleni vakcinázás, amelyet elsősorban azoknak ajánlanak, akik munkájukból vagy egyéb körülmények miatt fokozottan ki vannak téve a madárinfluenza-megbetegedés kockázatának. A vakcinát a CSL Seqirus gyártótól szerezte be az ország, mintegy 10 ezer ember számára, két injekcióból álló adagokban, egy közös uniós beszerzés keretében, amely összesen 40 millió adagot biztosít 15 nemzet számára.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint azoknál az embereknél, akik fertőzött állatokkal érintkezhetnek, a rizikó alacsonytól közepesig terjedhet. Emellett felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi populáció várhatóan fogékony lesz a madárinfluenza-vírusokra, és ha a vírus képes lesz emberről emberre terjedni, akkor gyorsan elszaporodhat.

A madárinfluenza-vírusok folyamatos figyelemmel kísérése elengedhetetlen, mivel a vírusokból kialakulhat olyan törzs, amely új influenzapandémiát indíthat el az emberiség számára. Finnország ezzel az intézkedéssel az első uniós ország lesz, ahol a vakcinát bevezetik, és 18 éves vagy idősebb személyek számára lesz elérhető, akik a madárinfluenza-megbetegedésnek fokozottan vannak kitéve.