Európa szélsőséges nyárra számíthat: hőség, erdőtüzek és viharok jönnek

A következő hónapokban Európában tovább erősödhet a hőmérséklet, ami erdőtüzeket, szélsőséges időjárási viszonyokat, viharokat és jégesőt eredményezhet a Bloomberg jelentése szerint.

Az éghajlatváltozás globális hatásai miatt 2024 az eddigi legmelegebb év lehet, és az északi félteke már felkészül egy újabb forró nyárra, amely a tavalyihoz hasonlóan ismét veszélyeztetheti a lakosság egészségét és megélhetését. A Bloomberg által megkérdezett meteorológusok előrejelzése szerint Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban lesz a legnagyobb a hőség, míg Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban az átlag alatti hőmérséklet várható, bár a hónap végére itt is melegedés prognosztizálható.

Az Atlanti-óceán hőmérsékletének rekordokat döntő emelkedése hozzájárulhat a Délkelet-Európa feletti hőhullámokhoz, amint ezt Matthew Dross, a Maxar Technologies meteorológusa is megerősítette. Az óceánok és a légkör közötti szoros kölcsönhatás miatt a globális tengerfelszíni hőmérséklet emelkedése jelentős hatással van az időjárásra.

Görögországban már júniusban erdőtüzek pusztítottak, amikor a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is meghaladta. A következő héten további tüzek kialakulásának kockázata fennáll, különösen a népszerű turistacélpontok, mint Santorini és Mykonos, valamint a főváros, Athén környékén. Észak-Olaszországban, az északi Balkánon és a Baltikumban júliusban heves esőzések várhatók, ahol az Észak-Európából érkező hűvösebb időjárás és a délkeletről érkező melegebb levegő találkozik. Tyler Roys, az AccuWeather vezető meteorológusa szerint ez a zóna heves viharokat generálhat, amelyek szeleket, jégesőt és villámárvizeket okozhatnak.

Más európai területeken, mint az Egyesült Királyságban és Franciaországban, a július hónapban kevesebb csapadék várható az átlagosnál.