Magyar fejlesztésű űrkabin a diákok számára

Budapesten bemutatták az első teljesen magyar fejlesztésű űrkabint, amely VR-technológiával felszerelve lehetővé teszi, hogy a diákok megtapasztalhassák, milyen érzés űrhajósnak lenni.

A SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány által közzétett közlemény szerint a szimulátor kipróbálására már sor került: Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kiválasztottja és tartaléka, Cserényi Gyula is tesztelte, és kiemelkedő élményként értékelték.

A fejlesztés célja, hogy a diákokat közelebb hozza a természettudományokhoz, a technológiához, a mérnöki tudományokhoz és a matematikához, valamint hogy megismertessék velük a Földet és az ISS működését. Az eszköz ingyenesen elérhető lesz a magyarországi és határon túli magyar iskolák számára.

Az űrkabinban a gyerekek egy közel 4 perces virtuális űrsétát tehetnek a Nemzetközi Űrállomás körül, és egy 15 perces űrutazáson is részt vehetnek, amely során a Földet úgy szemlélhetik, ahogy azt az űrhajósok látják.

A programnak nem csupán oktatási, hanem környezetvédelmi célja is van. A szervezők remélik, hogy az úgynevezett Overview hatás révén, amely az űrhajósoknál is jelentkezik, amikor a világűrből tekintenek vissza bolygónkra, a diákok ráébrednek a Föld törékenységére és védtelenségére, és arra, hogy mennyire fontos a bolygónk védelme.