Az önvezető járművek forradalmasíthatják a tömegközlekedést

Németországban elindult az első kísérleti projekt, amely az önvezető járművek tömegközlekedésbe való integrálását teszteli. Az autonóm buszok, amelyeket a Deutsche Bahn és a Rhein-Main-Verkehrsverbund vezet be, képesek lehetnek arra, hogy az utasokat sofőr nélkül szállítsák, így új dimenziót nyitva a közlekedés világában.

A Deutsche Bahn és a Rhein-Main-Verkehrsverbund együttműködésében megvalósuló projekt, melynek neve "KIRA", egy autonóm, egyéni igényekre szabott szolgáltatást kínál a helyi tömegközlekedési rendszerben. A kísérleti fázis során hat önvezető járművet állítanak tesztüzembe, amelyek kezdetben még nem szállítanak utasokat. A járművek egy előre meghatározott területen közlekednek majd, és bár a kezdeti időszakban még lesz vezető a volán mögött, a cél az, hogy a járművek teljes mértékben önállóan közlekedjenek.

A "KIRA" projekt keretében a járművek mesterséges intelligencia segítségével hozzák meg a vezetési manőverekkel kapcsolatos döntéseket, és képesek lesznek normál sebességgel részt venni a közúti forgalomban. A technológiai fejlesztések és a műszaki felügyelet mellett a projekt célja, hogy a helyi tömegközlekedést vonzóbbá és rugalmasabbá tegyék.

Az autonóm járatok elsősorban vidéki területeken kerülhetnek bevezetésre, ahol flexibilis, területileg kötetlen szolgáltatást nyújtanak majd. A projekt ígérete szerint az önvezető buszok segítségével könnyebbé válik az átszállás, és csökkenhetnek az elfecsérelt kilométerek, amelyek a hagyományos tömegközlekedési rendszerekben gyakran problémát jelentenek.